Naval Strike Missile: «Τέλος» οι πύραυλοι Harpoon και από το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια νέων πυραύλων επιφανείας – επιφανείας (αντιπλοϊκούς) τύπου Naval Strike Missile για τα πολεμικά του πλοία, γεγονός που θα επιφέρει την αντικατάσταση των πυραύλων τύπου Harpoon στο οπλοστάσιό του, ακολουθώντας το «παράδειγμα» της Ισπανίας αλλά και των Βρετανών.

Για ευνόητους λόγους, η Kongsberg που κατασκευάζει τους NSM, δεν έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για την συμφωνία που επετεύχθη με το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό, όμως σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα «νίκη» για τη νορβηγική εταιρεία καθώς ακόμα μια σημαντική ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη επιλέγει τον πύραυλο Naval Strike Missile για την αντικατάσταση των αμερικανικών πυραύλων τύπου Harpoon.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, η νέα προμήθεια αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό εκθείασε τους NSM, λέγοντας ότι έχουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των Harpoon, διότι είναι πιο ευέλικτοι, έχουν βελτιωμένη ικανότητα ελιγμών κατά την πορεία προς τον στόχο και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Ακόμα, τόνισαν θετικά τις stealth ιδιότητες των πυραύλων τύπου Naval Strike Missile σε συνδυασμό με την υψηλή ακρίβεια πλήγματος χάρη στο παθητικό σύστημα κατεύθυνσης με υπέρυθρες.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος επιφανείας – επιφανείας πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.

Επίσης, διαθέτουν τεχνολογία Αυτόνομης Αναγνώρισης Στόχου (Autonomous Target Recognition) στον ανιχνευτή του πυραύλου διασφαλίζει ότι εντοπίζεται και καταστρέφεται αποτελεσματικά ο σωστός στόχος. Τέλος, ο NSM έχει βάρος 407 κιλά, μήκος 3,96 μέτρα και μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες ενάντια σε ναυτικούς και χερσαίους στόχους, αναπτύσσοντας ταχύτητες από 0,7 έως και 0,9 Mach.