Naval Strike Missile: «Βόμβα» του Royal Navy με την αγορά των προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων

Μετά την αποκάλυψη ότι η Βρετανία θα δώσει για πρώτη φορά εναέρια μέσα στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα τύπου Sea King, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Μπεν Γουάλας έκανε γνωστή  μια εξαιρετικά σημαντική προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) θα αποκτήσει τους πυραύλους τύπου NSM (Naval Strike Missile).

Το Royal Navy ανέφερε σε ανακοίνωση ότι: «Οι φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά του Βασιλικού Ναυτικού θα λάβουν σημαντική ώθηση στις ικανότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας μετά από μια νέα συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας. Ενισχύοντας τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών – συμμάχων, το Βασιλικό Ναυτικό θα παραλάβει το Naval Strike Missile (NSM), που θα ενσωματωθεί σε συνολικά έντεκα φρεγάτες κλάσης Type 23 και αντιτορπιλικά κλάσης Type 45».

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του Naval Strike Missile

Ο NSM είναι πύραυλος επιφανείας – επιφανείας μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, ο οποίος κατασκευάζεται από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense and Aerospace. Μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.

Ακόμα, ο πύραυλος πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile διαθέτει παθητικό σύστημα κατεύθυνσης με υπέρυθρες που ενσωματώνει βάση δεδομένων για τον στόχο και αξιοποιεί τις sea-skimming δυνατότητές του για να αποφεύγει με ελιγμούς τα αντιαεροπορικά συστήματα του αντιπάλου.

Η τεχνολογία Αυτόνομης Αναγνώρισης Στόχου (Autonomous Target Recognition) στον ανιχνευτή του πυραύλου διασφαλίζει ότι εντοπίζεται και καταστρέφεται αποτελεσματικά ο σωστός στόχος. Τέλος, ο NSM έχει βάρος 407 κιλά, μήκος 3,96 μέτρα και μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες ενάντια σε ναυτικούς και χερσαίους στόχους, αναπτύσσοντας ταχύτητες από 0,7 έως και 0,9 Mach.