Νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ: Απέτυχε άλλη μια δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου

Η πρόσφατη δοκιμή ενός αμερικανικού υπερηχητικού πυραύλου στην πολιτεία της Χαβάης απέτυχε λόγω δυσλειτουργίας κατά την εκτόξευση, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, Τιμ Γκόρμαν.

«Παρουσιάστηκε μια ανωμαλία μετά την ανάφλεξη του στοιχείου δοκιμής», είπε ο Γκόρμαν σε δήλωση που εστάλη στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Αυτή είναι η δεύτερη ανεπιτυχής προσπάθεια δοκιμής πυραύλων στο πλαίσιο του προγράμματος Conventional Prompt Strike, σχεδιασμένο για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων εγκατεστημένων στα καταδρομικά πλοία Zumwalt και στα υποβρύχια κλάσης Virginia, ικανά να φτάνουν ταχύτητες 5 Mach.

Υπερηχητικός πύραυλος AGM-158C

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, απέτυχε λόγω δυσλειτουργίας στους ενισχυτές.

Στις 14 Μαΐου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου ARRW. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη νότια ακτή της Καλιφόρνια και η ταχύτητα του πυραύλου ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι έχει βάλει προθεσμία να αναπτύξει έναν υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο έως το 2028. Τα υπερηχητικά όπλα είναι κρίσιμα για τις ΗΠΑ, καθώς θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από πιθανούς εχθρούς όπως η Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν αναπτύξει με επιτυχία υπερηχητικούς πυραύλους.