Νέα καθυστέρηση στην ένταξη του F-35;

Νέα καθυστέρηση φαίνεται πως θα υπάρξει όσον αφορά την επιχειρησιακή ένταξη του μαχητικού Stealth F-35 CAS (Close Air Support ), σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανικών ΜΜΕ, λόγω προβλήματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει την επιχειρησιακή λειτουργία του αεροσκάφους.

Το μαχητικό αναμενόταν να τεθεί σε υπηρεσία το 2015, αλλά τώρα, όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία ένταξής του, μετατίθεται για το 2019.

Το F-35 σχεδιάστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει το επιθετικό αεροσκάφος Α-10 και τα μαχητικά F-16, F-18 και AV-8, στις αεροπορικές δυνάμεις της αμερικανικής αεροπορίας, του ναυτικού και των πεζοναυτών.

Ωστόσο λόγω προβλήματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το περιστροφικό πυροβόλο των 20 χλστ. (mm), του F-35 CAS, της επιθετικής έκδοσης του αεροσκάφους, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Έτσι η ένταξη σε υπηρεσία των αεροσκαφών θα καθυστερήσει, όπως φαίνεται, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Θα καθυστερήσει, μάλιστα, πολύ, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το απαραίτητο λειτουργικό πρόγραμμα για τον υπολογιστή του αεροσκάφος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματικό της Αεροπορίας.

Ο ίδιος είπε πως, αν και το εν λόγω πυροβόλο έχει ταχυβολία της τάξης των 3.300 βλημάτων ανά λεπτό, το αεροσκάφος θα μεταφέρει μόνο 180-220 βλήματα.

Μέχρι στιγμής η ανάπτυξη του F-35 έχει κοστίσει 400 δισ. δολάρια, αν και το αρχικό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής είχε υπολογιστεί στο μισό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται, πάντως, τις πληροφορίες και υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος θα ενταχθεί σε υπηρεσία κανονικά, εντός του 2015.

Σε κάθε περίπτωση το F-35 αποτελεί ένα άκρως πρωτοποριακό σχέδιο και είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξή του, καθώς πολλές από τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες σε αυτό, είναι εντελώς νέες.

Οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν 2.433 αεροσκάφη, όλων των εκδόσεων, ενώ το αεροσκάφος έχουν παραγγείλει και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, η οποία σκοπεύει να αποκτήσει 100.

Πηγή: Russia Today
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert