Neptune: Ο ουκρανικός αντιπλοϊκός πύραυλος που μάλλον «τέλειωσε» τη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» ; [vid]

Η ναυαρχίδα του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Moskva» μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών αμυντικών μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο, αφού φαίνεται (το ισχυρίζονται οι Ουκρανοί αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί) ότι ο ουκρανικός αντιπλοϊκός πύραυλος τύπου «Neptune» προκάλεσε τεράστια ζημιά και πυρκαγιά στο ρωσικό καταδρομικό, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί το πλήρωμα, όπως παραδέχτηκε η Μόσχα και το πολεμικό πλοίο να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ναυτική απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το OnAlert είχε γράψει για τους συγκεκριμένους πυραύλους εδάφους – επιφανείας, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές τους, βάσει ανοιχτών πηγών πληροφόρησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίεβο βασιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στα προηγμένα αυτά πυραυλικά συστήματα για την άμυνα της χώρας απέναντι σε ναυτικές μονάδες κρούσης.

Όπως είχαμε αναφέρει, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά μεμονωμένες μονάδες επιφανείας αλλά και όταν αυτές συνιστούν μια δύναμη κρούσης και τέθηκαν σε επιχειρησιακή λειτουργία μετά από δέκα περίπου χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών. Το παράκτιο πυραυλικό σύστημα RK-360 Neptune εκτοξεύει υποηχητικά βλήματα τα οποία έχουν μέγιστη εμβέλεια μεταξύ 280 – 300 χιλιομέτρων και χρησιμοποιούνται από συνολικά έξι εκτοξευτές τύπου USPU-360, με τον καθένα να διαθέτει 24 πυραύλους cruise τύπου R-360, που ζυγίζουν 870 κιλά, εκ των οποίων τα 150 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται στα 3 έως 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το κάθε σύστημα μπορεί  να εκτοξεύσει ταυτόχρονα έως και 24 πυραύλους, δηλαδή τέσσερις πυραύλους από έξι εκτοξευτές ανά 3 έως 5 δευτερόλεπτα. Τέλος, τα συστήματα Neptun βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή και μπορούν να αναπτυχθούν για πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέσα σε 15 λεπτά.

Δείτε σχετικό βίντεο από εκτόξευση των πυραύλων: