Neptune: «Ουκρανικοί πύραυλοι cruise κατέστρεψαν ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 στην Κριμαία» [pics, vid]

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και κανάλια ενημέρωσης στο Telegram, δημοσιεύοντας πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέστρεψαν με πυραύλους Neptune ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400 κοντά στην πόλη Γιεβπατορίγια στην προσαρτηθείσα Κριμαία.

Η νέα ουκρανική πυραυλική επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, δήλωσε στο Reuters πηγή από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η οποία στη συνέχεια ανέφερε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν αρχικά το ραντάρ και τον σταθμό ελέγχου και επικοινωνίας του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας.

Έπειτα, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάστρεψε τους εκτοξευτές των S-400 με δύο πυραύλους cruise,  ουκρανικής κατασκευής, τύπου Neptune, με την εκτιμώμενη απώλεια να ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι Neptune αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά όπλα των Ουκρανών, καθώς όχι μόνο ευθύνονται για την βύθιση του καταδρομικού «Moskva» αλλά επειδή είναι προϊόν της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει εξάρτηση από τρίτες χώρες ως προς την διαθεσιμότητά του.

Οι πύραυλοι cruise τύπου Neptune είναι υποηχητικοί και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μέγιστη εμβέλεια μεταξύ 280 – 300 χιλιομέτρων. Το σύστημα περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές USPU-360 με 24 πυραύλους cruise τύπου R-360, με το κάθε βλήμα να ζυγίζει 870 κιλά, με βάρος πολεμικής κεφαλής 150 κιλά.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται στα 3 έως 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το κάθε πυραυλικό σύστημα μπορεί  να εκτοξεύσει ταυτόχρονα έως και 24 πυραύλους, δηλαδή τέσσερις πυραύλους από έξι εκτοξευτές ανά 3 έως 5 δευτερόλεπτα. Τέλος, τα συστήματα Neptune βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή και μπορούν να αναπτυχθούν για πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέσα σε 15 λεπτά ενώ πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά χερσαίων – επίγειων στόχων όχι μόνο κατά πολεμικών πλοίων.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου