«Νερό στο κρασί της» βάζει η κυβέρνηση για ρήτρες 6 εκατομμυρίων κατά Ναυπηγείων Ελευσίνας

“Νερό στο κρασί της” βάζει η κυβέρνηση στο θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας προσπαθώντας να δώσει μια διέξοδο στο αδιέξοδο που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην διεκδικήσει τις ρήτρες ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να επιβληθούν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην παράδοση της πυραυλακάτου ΡΙΤΣΟΣ και δύο ακόμη Super Vita.

Θα είναι μια ακόμη κίνηση “καλής θέλησης” από την κυβέρνηση προς την διοίκηση των Ναυπηγείων η οποία όμως επιμένει ότι το δημόσιο χρωστά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ στην Ελευσίνα. Και προσθέτει ότι αν αυτά δεν πληρωθούν δεν μπορούν να καταβληθούν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους που ανέρχονται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Στην μέση σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Απλήρωτοι εδώ και εννέα μήνες εργάζονται για να ολοκληρώσουν την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ η οποία είναι σχεδόν έτοιμη. Το ΠΝ έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι το πλοίο θα παραληφθεί σύντομα “ο κόσμος να χαλάσει”. Κι αυτό αφήνει ένα υποννοούμενο ότι τα “τελειώματα” του ΡΙΤΣΟΥ μπορούν να γίνουν ακόμη και στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου. Πρόβλημα υπάρχει για τις άλλες δύο πυραυλακάτους οι οποίες βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια ναυπήγησής τους.

Το παράδοξο της ιστορίας όπως και με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ότι έχει αφεθεί το ΥΠΕΘΑ να λύσει ένα ζήτημα που αφορά και άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Ανάπτυξης! Το ΥΠΕΘΑ είναι πελάτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έχει πληρώσει ως πελάτης τις υποχρεώσεις του ,δεν έχει παραλάβει τις παραγγελίες που έχει κάνει και καλείται από το πουθενά να πληρώσει ξανά!

Παρόλα αυτά έχει πάντα στο τραπέζι την πρόταση για κατάθεση τροπολογίας με την οποία το “μοντέλο λύσης” του Σκαραμαγκά μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελευσίνα, προκειμένου να πάρει τις πυραυλακάτους. Μέχρι στιγμής μέρος των εργαζομένων αλλά και η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας δεν συζητούν αυτή τη πρόταση.

Το πιθανότερο είναι να “κληρονομήσει” ο επόμενος ΥΕΘΑ το μεγάλο πρόβλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΠΝ «έτοιμο για όλα» για να πάρει τον ΡΙΤΣΟ από την Ελευσίνα

Στον αέρα οι πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελευσίνα! Συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ

Πυραυλάκατοι ΠΝ: Τι τροπολογία πέρασε ο Αβραμόπουλος για να «τρέξει» την παραλαβή