New Medium Helicopter: «Τρέχει» το βρετανικό πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων – Οι υποψηφιότητες

Ο Βρετανός Υπουργός Αμυντικών Προμηθειών, Τζέιμς Κάρτλιτζ ανακοίνωσε την έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος «New Medium Helicopter – NMH» που αφορά την αγορά νέων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών για τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο θα είναι σε θέση να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Ο Τζέιμς Κάρτλιτζ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αποκτηθεί ένα ελικόπτερο το οποίο θα πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή θα μπορεί να αναλαμβάνει την εκτέλεση αποστολών, για τις οποίες τώρα χρησιμοποιούνται πέντε διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων, ενώ ακόμα θα μπορεί να επιχειρεί κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το ελικόπτερο τύπου AW149 της Leonardo

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα «New Medium Helicopter» στοχεύει στην μείωση της πολυτυπίας μέσων με ένα ελικόπτερο μέσης μεταφορικής ικανότητας, που θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα ελικόπτερα τύπου Agusta-Bell AB412s, AB212 και AS365 N3 Dauphins και που θα εκτελεί αποστολές όπως μεταφορά προσωπικού, εκκένωση τραυματιών, έρευνα και διάσωση, πλήγματα κατά εχθρικών στόχων, ηλεκτρονικό πόλεμο, επιτήρηση, αναγνώριση κ.ά.

Το ελικόπτερο τύπου H175M της Airbus

Στο πλαίσιο του προγράμματος «New Medium Helicopter» έχουν κατατεθεί προτάσεις που αξιολογούνται από τους Βρετανούς και η τελική απόφαση με κατ’επέκταση ανάθεση συμβολαίου θα γίνει γνωστή το 2025, οπότε υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο από τις εταιρείες να βελτιώσουν τις προσφορές τους. Οι υποψηφιότητες είναι:

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal / Vertical Mag | Φωτογραφίες αρχείου