NGF: Το επόμενο βήμα για τα γαλλικά μαχητικά έκτης γενιάς που θα αντικαταστήσουν τα Rafale

Η Γαλλία προέβη σε μια επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου κινητήρα, για τα μαχητικά νέας γενιάς (Next Generation Fighters – NGF), που ετοιμάζει σε συνεργασία με την Γερμανία και την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS (Future Combat Air System).

Στις 10 Ιανουαρίου, η γαλλική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών ανέφερε ότι ένας πρωτότυπος κινητήρας στο πλαίσιο του προγράμματος Turenne είχε περάσει επιτυχώς μια δοκιμή εδάφους, χρησιμοποιώντας μια μονάδα παραγωγής ενέργειας προσαρμοσμένη από τον κινητήρα Snecma M88, το οποίο είναι τώρα εγκατεστημένο στο μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale.

Ο νέος κινητήρας προγραμματιζόταν ότι θα είχε περισσότερη ώθηση από τα Rafales και τα Eurofighter Typhoons, έτσι ώστε το νέο αεροσκάφος να αντικαταστήσει αποτελεσματικά και τα δύο αυτά μαχητικά αεροσκάφη μακροπρόθεσμα. Υψηλή ώθηση σημαίνει υψηλότερη θερμοκρασία.

«Το νέο αεροσκάφος θα ξεπεράσει όλα τα μαχητικά της Ευρώπης»

«Αυτή η δοκιμή είναι διαφορετική από την τεχνική που χρησιμοποιείται, που ονομάζεται Thermocolor, η οποία απαιτεί θερμοευαίσθητη βαφή. Εφαρμόζεται στα πτερύγια του κινητήρα και μετράει τη θερμοκρασία όταν γίνεται αλλαγή χρώματος», ανέφερε σε δήλωση της η υπηρεσία προμηθειών και καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες για αυτό το πείραμα χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να προετοιμαστούν. Αφού εξεταστούν τα αποτελέσματα της αρχικής δοκιμής, το έργο θα προχωρήσει σε μια δοκιμή «ανθεκτικότητας» που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Το γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων έχει δηλώσει πως το New Generation Fighter (NGF), ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς που παράγεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία ως μέρος του Future Combat Air System (FCAS), θα απαιτεί ισχυρότερους κινητήρες από τους προκατόχους του.

Ενώ η τεχνολογία για την τεχνολογία ενός τέτοιου κινητήρα δεν υπάρχει ακόμα, γαλλικές εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη του. Η νέα τεχνολογία θα κάνει τα μαχητικά FCAS ισχυρότερα από τα Rafale. Ο κινητήρας θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ανάγκη ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς που αναμένεται να ξεπεράσει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη που ανέπτυξε ποτέ η Ευρώπη.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφία Twitter