Niobium: Το ρωσικό ραντάρ που εντοπίζει ουκρανικά αεροσκάφη και drones σε απόσταση 500 χλμ [vid]

Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε τα ραντάρ «Niobium» στην Ουκρανία, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων MLRS, όπως αποκάλυψε Ρώσος αξιωματούχος.

Στις 9 Απριλίου, με την ευκαιρία της Ρωσικής Ημέρας των Δυνάμεων Αεράμυνας της Ρωσίας, ο διοικητής του σταθμού ραντάρ Niobium, μίλησε εκτενώς στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia για τα πλεονεκτήματα του προηγμένου συστήματος ραντάρ και τα μαχητικά του οφέλη κατά της Ουκρανίας.

«Ο σταθμός ραντάρ είναι κινητός, σχεδιασμένος να ανιχνεύει αεροδυναμικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Τόνισε ότι ένα από τα καθήκοντα της αεράμυνας είναι να ανατρέψει και να καταστρέψει εχθρικό εξοπλισμό και να μειώσει την ισχύ των εχθρικών χτυπημάτων. «Το ραντάρ Niobium σαρώνει τον ουρανό σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων ενώ παρακολουθεί εκατοντάδες αντικείμενα ή πιθανούς στόχους ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Οι στόχοι που εντοπίζονται γνωστοποιούνται στη συνέχεια στο διοικητήριο της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, το οποίο αποφασίζει τελικά ποια ρωσική μονάδα αεράμυνας θα ακολουθήσει τον στόχο και θα τον καταστρέψει.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία αύξησε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να χτυπήσει στόχους εντός των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών και σε πόλεις κοντά στη Μόσχα. Η συχνή χρήση drone από το Κίεβο έχει αναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταστήσει συστήματα αεράμυνας σε σημαντικά κτίρια στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) υποστηρίζει ότι το σύστημα είναι ικανό να ανιχνεύει εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και drones κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, το σύστημα ραντάρ είναι πολύ εύκολο στην εκπαίδευση και σχετικά πιο εύκολο στη χρήση.

Πηγή: The Eurasian Times