NLAW: Η Βρετανία αντικαθιστά τα αντιαρματικά όπλα που έστειλε στην Ουκρανία

Η Βρετανία ανέθεσε στην αμυντική εταιρεία Thales την προμήθεια για 500 αντιαρματικά όπλα NLAW, που θα παραδοθούν στον στρατό της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, το Υπουργείο είχε υπογράψει συμφωνία για την έναρξη της αναπλήρωσης των αποθεμάτων πυραύλων που εξαντλούνται λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο Βρετανικός Στρατός θα λάβει 500 αντιαρματικά όπλα NLAW το 2023.

Ο Γουάλας είπε επίσης ότι μια περαιτέρω συμφωνία για χιλιάδες όπλα για τη Βρετανία και άλλους πελάτες θα υπογραφεί το επόμενο έτος.

Το NLAW είναι ένα αντιαρματικό σύστημα πεζικού μονής βολής που αποτελείται από έναν εκτοξευτήρα μιας χρήσης με ένα μόνο κατευθυνόμενο βλήμα. Είναι εύκολο στη χρήση, καθιστώντας το ένα πολύτιμο όπλο για τις χερσαίες δυνάμεις που λειτουργούν σε διάφορα και περίπλοκα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών. Διαθέτει επίσης δυνατότητα νυχτερινής όρασης και είναι σχεδιασμένο για όλες τις κλιματικές συνθήκες.

Το NLAW που προμήθευσε η Βρετανία έγινε ένα από τα σύμβολα της ανθεκτικότητας των Ουκρανών στρατιωτών στον πόλεμο κατά των Ρώσων εισβολέων, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Λονδίνο έχει παραδώσει πάνω από 10.000 αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό. Επίσης, έχει στείλει και αμερικανικούς πυραύλους τύπου Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak. Η Βρετανία έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στην χρήση δυτικών όπλων.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου