NLAW: Ο στρατός της Φινλανδίας εξοπλίζεται με αντιαρματικά συστήματα αξίας 38 εκατομμυρίων δολαρίων

Η σουηδική αμυντική εταιρεία Saab ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έλαβε παραγγελία για το ελαφρύ αντιαρματικό όπλο NLAW από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Saab, η αξία της παραγγελίας είναι περίπου 400 εκατομμύρια SEK (38,3 εκατομμύρια δολάρια), με τις παραδόσεις να προγραμματίζονται για το 2024.

Η Φινλανδία υπέβαλε την παραγγελία στο πλαίσιο συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Saab και της σουηδικής υπηρεσίας αμυντικού υλικού. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στη Φινλανδία να κάνει παραγγελίες για αντιαρματικά NLAW καθώς και για πυρομαχικά και όπλα τύπου AT4.

«Εκτιμούμε πολύ τη μακρόχρονη και στενή μας σχέση με τις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις. Είμαι περήφανος που συνεισφέρω στην αντιαρματική ικανότητα του στρατού της Φινλανδίας με το αποδεδειγμένο μας σύστημα NLAW, που είναι γνωστό ότι το εμπιστεύονται οι στρατιώτες», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Saab.

Το NLAW είναι ένα φορητό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα που συνδυάζει την απλότητα των ελαφρών όπλων κατά της θωράκισης με τα πλεονεκτήματα των βαρέων συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων. Με το NLAW, ένας μόνο στρατιώτης μπορεί να στοχεύει ένα βαριά τεθωρακισμένο σύγχρονο κύριο άρμα μάχης σε εμβέλεια μεταξύ 20 και 800 μέτρων, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Πηγή: Saab