Νορβηγία και Γερμανία ανακοίνωσαν νέα «πακέτα» στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αυξήσει κατά 2,5 δισεκ. κορώνες (περίπου 220 εκατ. ευρώ) τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία φέτος για να φτάσει τα 10 δισεκ. κορώνες (870 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα. «Ο αμυντικός πόλεμος που διεξάγει η Ουκρανία (…) κρίνεται τώρα. Τώρα είναι πραγματικά απαραίτητη (η βοήθεια)», εκτίμησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας σε Νορβηγούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το ποσό των 2,5 δισεκ. κορωνών θα περιληφθεί στον φάκελο των 75 δισεκ. κορωνών που έχει δημιουργήσει η Νορβηγία για την παροχή στρατιωτικής και μη βοήθειας στην Ουκρανία την περίοδο 2023- 27. Το Όσλο θα προσφέρει φέτος 10 δισεκ. κορώνες στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και άλλα 7,5 δισεκ. για άλλους σκοπούς. Ο Στέρε πρόσθεσε ότι η χώρα του θα καταβάλλει στο ταμείο στήριξης της Ουκρανίας που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ ποσό ύψους 300 εκατ. κορωνών ετησίως.

Τι ανακοίνωσαν οι Γερμανοί

Η Νορβηγία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν προσφέρει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως και άλλα τεθωρακισμένα, αλλά και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και βλήματα του πυροβολικού.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, θα παραδώσει κυρίως δύο εκτοξευτές για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, 40 θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και 25 άρματα μάχης Leopard 1 A5 και 20.000 εκτοξευτές πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Επίσης στον κατάλογο βρίσκονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) αναγνώρισης και άμυνας, τακτικό σύστημα drone αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου Luna, νάρκες και τμήματα νοσοκομείου εκστρατείας.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει στις 13 Μαΐου, μία ημέρα πριν την επίσκεψη στη Γερμανία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παροχή όπλων αξίας 2,7 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters