Νότια Κορέα: Ξεκίνησε η παραγωγή κατασκοπευτικών UAV «με στόχο» τη Βόρεια Κορέα

Η Νότια Κορέα ξεκίνησε την παραγωγή προηγμένων UAV για να ενισχύσει τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές όπως, αναγνώριση, περιπολίες και επιτήρηση των κινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η DAPA υπέγραψε συμφωνία αξίας 353,6 εκατομμυρίων δολαρίων με την Korean Air, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας και τις δύο εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας LIG Nex1 και τη Hanwha Systems, με στόχο την κατασκευή και παραγωγή προηγμένων κατασκοπευτικών UAV ώστε να αναπτυχθούν επί του πεδίου από το 2028.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το καινούργιο UAV θα είναι ικανό να πετάει σε ύψος 10 -12 χιλιομέτρων και θα μπορεί να φωτογραφίζει με συστήματα υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας από αποστάσεις που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα. Επίσης θα έχει μήκος 13 μέτρα και εκπέτασμα πτερύγων 25 μέτρα.

Η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας τόνισε ότι το προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα διαθέτει νέες τεχνολογίες και συστήματα για την εκτέλεση αποστολών συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR – Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance).

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε το περασμένο καλοκαίρι τα νέα της UAV, τα οποία έχουν τρομακτική – αν όχι απόλυτη – ομοιότητα με τα περίφημα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής τύπου MQ-9 Reaper και RQ-4 Global Hawk.

Με πληροφορίες από: Yonhap / Φωτογραφία αρχείου Reuters