NSM όχι Harpoon: Η Ισπανία επέλεξε τους αντιπλοϊκούς πυραύλους πέμπτης γενιάς

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Naval News, το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας επέλεξε τους πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Naval Strike Missile – NSM για τις ανάγκες των κύριων μονάδων κρούσης του Στόλου του, μια είδηση την οποία επιβεβαίωσε σε δεύτερο χρόνο το Τμήμα Επικοινωνίας του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, οι Ισπανοί δήλωσαν ότι η τελική απόφαση ελήφθη μετά από σοβαρή εξέταση και σύγκριση πυραύλων τέταρτης και πέμπτης γενιάς σε τομείς όπως οι επιχειρησιακές δυνατότητες, η υλικοτεχνική υποστήριξη και συντήρηση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκριση έγινε μεταξύ των πυραύλων τύπου Harpoon που είναι 4ης γενιάς και των πυραύλων τύπου NSM που είναι 5ης γενιάς. Έτσι, η Ισπανία γίνεται η ένατη χώρα που θα προμηθευτεί τα προηγμένα αντιπλοϊκά βλήματα, μετά τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Μαλαισία, την Γερμανία, τη Ρουμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιείται τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό (U.S Navy) όσο και από το Σώμα Πεζοναυτών (USMC).

Οι νέοι πύραυλοι τύπου NSM θα τοποθετηθούν αφενός στις φρεγάτες τύπου F-100 κλάσης Álvaro de Bazán μετά την αναβάθμιση μέσης ζωής που θα υποστούν και αφετέρου στις μελλοντικές φρεγάτες τύπου F-110, ενώ οι παραδόσεις τους στο ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ πριν αποσυρθούν οι πύραυλοι Harpoon από την ενεργό υπηρεσία γύρω στο 2030.

Φρεγάτα κλάσης Álvaro de Bazán

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του Naval Strike Missile

Ο NSM είναι πύραυλος επιφανείας – επιφανείας μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, ο οποίος κατασκευάζεται από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense and Aerospace. Μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.

Εκτόξευση πυραύλου τύπου NSM.

Ακόμα, ο πύραυλος πέμπτης γενιάς τύπου Naval Strike Missile διαθέτει παθητικό σύστημα κατεύθυνσης με υπέρυθρες που ενσωματώνει βάση δεδομένων για τον στόχο και αξιοποιεί τις sea-skimming δυνατότητές του για να αποφεύγει με ελιγμούς τα αντιαεροπορικά συστήματα του αντιπάλου.

Η τεχνολογία Αυτόνομης Αναγνώρισης Στόχου (Autonomous Target Recognition) στον ανιχνευτή του πυραύλου διασφαλίζει ότι εντοπίζεται και καταστρέφεται αποτελεσματικά ο σωστός στόχος. Τέλος, ο NSM έχει βάρος 407 κιλά, μήκος 3,96 μέτρα και μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες πλατφόρμες ενάντια σε ναυτικούς και χερσαίους στόχους, αναπτύσσοντας ταχύτητες από 0,7 έως και 0,9 Mach.