Ο Αρχηγός της Luftwaffe «καίει» το Tornado: «Είναι για το μουσείο» – BINTEO

Η κατάσταση της Luftwaffe, της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας είναι τραγική και αυτό δεν το λένε μόνο οι αναλυτές, αλλά και τα ίδια τα ανώτατα στελέχη της. Ο Αρχηγός της Luftwaffe, Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz «καίει» τα μαχητικά Panavia Tornado που παρ’ όλο που πολλές χώρες τα έχουν στείλει ως εκθέματα σε πολεμικά μουσεία, αποτελούν τον κορμό της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης τους. 

Το θρυλικό μαχητικό αεροσκάφος Panavia Tornado, το οποίο κοσμεί ήδη με την παρουσία του πολλά μουσεία πολεμικής ιστορίας στις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, αλλά και τη Γερμανία, βρίσκεται ακόμα σε ενεργό υπηρεσία με την Luftwaffe, την Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας.

Τα αεροσκάφη Tornado αναπτύχθηκαν από κοινού από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και η παραγωγή νέων αεροσκαφών έχει σταματήσει εδώ και 20 χρόνια, από το 1998.

Τα αεροσκάφη Tornado, μαζί με τα Eurofighter, αποτελούν μέχρι και σήμερα τον κορμό της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και το Βερολίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την αντικατάστασή τους.

Μάλιστα, το ζήτημα της επιλογής του αντικαταστάτη τους έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα μεταξύ της ηγεσία της Γερμανικής ΠΑ και της Κυβέρνησης, οδηγώντας ακόμη και στην καθαίρεση της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο πρώην Αρχηγός της Γερμανικής ΠΑ, Karl Müllner, αποστρατεύτηκε στα τέλη Μαίου του 2018, μετά από 6 χρόνια στην θέση του Α/ΓΕΑ επειδή υποστήριζε δημόσια την αγορά των F-35.

Τα αεροσκάφη Tornado εντάχθηκαν στο δυναμικό της Γερμανικής ΠΑ τη δεκαετία του 1980 και αναμένεται να παραμείνουν σε ενεργό δράση μέχρι το 2025.

Όμως, η διαδικασία αντικατάστασης των Tornados βρίσκεται στον αέρα, καθώς το χάσμα μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας παραμένει αγεφύρωτο.

Ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας ευνοούν την αγορά των Αμερικανικών F-35, η Airbus προσπαθεί να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράσει τα Eurofighters της. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η γερμανική Die Welt σε άρθρο-έκληση προς την Κυβέρνηση αναφέρει ότι «δεν είναι πλέον δυνατό να καθυστερήσουμε με την απόφαση για την αντικατάσταση, καθώς το κόστος εκμετάλλευσης των παλαιών αεροσκαφών αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα ανταλλακτικά».

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών και της απροθυμίας του υπουργείου Άμυνας να εκπαιδεύει πιλότους στις ΗΠΑ, η διαδικασία προετοιμασίας του πληρώματος των Tornado «γίνεται αδικαιολόγητα μεγάλη», αναφέρει η Die Welt.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αρχηγός της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz, παραδέχθηκε ότι θα προτιμούσε να δει το Tornado μόνο σε ένα μουσείο στρατιωτικής ιστορίας και γι’ αυτό είναι σημαντικό το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας να επιλύσει γρήγορα το ζήτημα της αντικατάστασης τους.

Το Panavia Tornado είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τη γερμανική εταιρεία Messerschmitt-Bölkow-Blohm μαζί με τη βρετανική εταιρεία British Aerospace και την Alenia Aeronautica της Ιταλίας.

Δείτε βίντεο από τα Γερμανικά Tornado στις ημέρες δόξας τους:

Πηγή Sputnik