«Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει πάνω από 10.000 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία» λέει το βρετανικό ΥΠΑΜ

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερα από 10.000 τεθωρακισμένα οχήματα από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης ανοιχτών πηγών πληροφόρησης, οι επαληθευμένες απώλειες περιλαμβάνουν 1.900 τανκς, 3.500 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 2.400 οχήματα ανεφοδιασμού.

Η Ρωσία έχει επίσης χάσει δεκάδες ραντάρ υψηλής τεχνολογίας και οχήματα διοίκησης και 78 μαχητικά αεροσκάφη.

Η έκθεση του βρετανικού ΥΠΑΜ σημειώνει ότι αυτά τα οχήματα είτε καταστράφηκαν, είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία. Οι απώλειες της Μόσχας θεωρούνται σημαντικό πλήγμα στην εκστρατεία της και αναμένεται να προσφέρουν στο Κίεβο σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

«Οι απώλειες είναι σίγουρα σημαντικές, και πέρα ​​από τους μεγάλους αριθμούς, νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε τον εξοπλισμό που αναγκάζονται οι Ρώσοι να ‘ξεθάψει’ από τα παλιά αποθέματα. Υπάρχουν οπτικά επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι τα άρματα μάχης T-55 που άρχισαν να παράγονται στα τέλη της δεκαετίας του ’40 μεταφέρονται στο μέτωπο», σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή της GlobalData, James Marques.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε φιλορωσικά κανάλια του Telegram, τα σοβιετικά άρματα μάχης T-55 και T-54 επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία, πιθανότατα στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Εκτός από την απώλεια χιλιάδων στρατιωτικών οχημάτων, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη εκτοξεύσει τους περισσότερους από τους σύγχρονους πυραύλους cruise που διαθέτει στο απόθεμά της.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται τώρα να αγωνίζεται να κινητοποιήσει την αμυντική βιομηχανία και να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά του με περισσότερα όπλα και εξοπλισμό. Οι δυτικές κυρώσεις έχουν εμποδίσει την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία Reuters