Ο χάρτης που καταρρίπτει τα ψέμματα των Γερμανών για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Οι Γερμανοί πρωτίστως και στη συνέχεια κι άλλοι εταίροι προσπαθούν με επιμονή να μας πείσουν ότι ακόμη δαπανούμε μεγάλα ποσά για εξοπλισμούς. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι μας έχουν “χρεώσει” τόσο πολύ από την δεκαετία του 1990 που και να θέλαμε να αγοράσουμε όπλα, δεν … “υπάρχει σάλιο”!

Η Ελλάδα έχει τεράστιες ανάγκες για το οπλοστάσιό της ,γιατί εκτός όλων των άλλων οι περισσότερες από τις αγορές που έγιναν τη χρυσή για τους εξοπλισμούς εποχή του Σημίτη αποδείχτηκαν αχρείαστες και άχρηστες.

Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι από το SIPRI, και δείχνει τις 15 χώρες του κόσμου που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα στους εξοπλισμούς.Τα στοιχεία είναι του 2014.
Στο νούμερο 15 η Τουρκία από την επιθετικότητα της οποίας θα μας προστάτευαν οι …Ευρωπαίοι! Αυτό ήταν το επιχείρημα που πολλοί μας “πούλησαν” από τη δεκαετία του 70 ακόμη για το όραμα της ΕΟΚ αρχικά και μετά της ΕΕ. Αυτό το όραμα κατέληξε στο να μας λένε ότι ίσως θα πρεπει να ετοιμαζόμαστε να γίνουμε…Βουλγαρία!

Αν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες για τις δαπάνες κάθε μίας από τις 15 χώρες καντε κλικ ΕΔΩ και «πατήστε» την χώρα που σας ενδιαφέρει.

Και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το SIPRI σε ανύποπτο χρόνο και καλό είναι να τα θυμηθούμε για να μην “τρώμε αμάσητο” το παραμύθι των εξοπλισμών:

Οι εισαγωγές όπλων από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 61% μεταξύ της 5ετίας 2008 – 2012 σε σχέση με την 5ετία  2003 – 2007, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο άλμα προς τα κάτω λόγω των περιορισμών του Μνημονίου. 

Τα στοιχεία προέρχονται από ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη ( SIPRI )  και ενδεικτικό του πόσο μεγάλη είναι η μείωση  εισαγωγών όπλων της Ελλάδας,  είναι και η  μείωση κατά 18 %  μεταξύ των 5ετιών  2002-2006 και  2007-2011.Η »κατρακύλα» της Ελλάδας στον τομέα αυτό - μετά μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από εξοπλιστική φρενίτιδα- προκλήθηκε από μη πραγματοποίηση νέων παραγγελιών, ακυρώσεις ή ψαλίδισμα άλλων  ή καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, 

  Το SIPRI  σημειώνει ότι την περίοδο 2006-2010 η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Γερμανίας (το 10% των όπλων από τη Γερμανία εξήχθη στην χώρα μας) και ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων από την Γαλλία.