Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ετοιμάζονται για υποβρύχιο πόλεμο [vid]

Μια νέα σειρά εξειδικευμένων σφαιρών θα μπορούσε να επιτρέψει στα μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να πυροβολήσουν τα όπλα τους βυθισμένα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Οι συνηθισμένες σφαίρες έχουν σχεδιαστεί για να ταξιδεύουν μέσω του αέρα σε ταχύτητες μεγαλύτερες από μισό μίλι ανά δευτερόλεπτο. Ταξιδεύοντας σε ένα διαφορετικό μέσο, ​​λοιπόν, η ιστορία αλλάζει. Οι σφαίρες επιβραδύνονται στο νερό μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της βολής. Αυτός δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, θέλοντας να διευρύνουν το επιχειρησιακό τους πεδίο ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ για να κατασκευάσουν όπλα και σφαίρες που θα είναι εξίσου αποτελεσματικά σε στεριά και θάλασσα.

Οι Ρώσοι «έδειξαν» το δρόμο

Πριν από μερικά χρόνια Ένα τυφέκιο εφόδου το οποίο είναι σε θέση να πυροβολεί τόσο εντός όσο και εκτός του νερού, παρουσίασε η ρωσική Tula Instrument Design Bureau (KBP Tula).

Το όνομά του είναι «ADS» και μπορεί να ανοίγει πυρ όσο ο χρήστης είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού, χρησιμοποιώντας ειδικά φυσίγγια, τα οποία περιέχονται σε «κανονικό» γεμιστήρα, όπως αυτός που χρησιμοποιείται στο ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ). Για να αλλάξει «κατάσταση λειτουργίας», το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να αλλάξει γεμιστήρα («κανονικός» για χρήση στην επιφάνεια, με τις ειδικές «υποβρύχιες» σφαίρες για χρήση μέσα στο νερό).

«Μέχρι τώρα οι υποβρύχιοι μαχητές ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν δύο είδη όπλων – ένα για χρήση μέσα στο νερό και το Καλάσνικοφ για τη στεριά. Τώρα απλά χρειάζεται να αλλάξεις γεμιστήρα» λέει ο Νικολάι Κομάροφ, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οικονομικών σχέσεων της εταιρείας στο rostec.ru, σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today.

To ADS χρησιμοποιεί σφαίρες του στάνταρ διαμετρήματος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (5,45x39mm), ενώ μπορεί να φέρει βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών.

Το βάρος του, μαζί με το βομβιδοβόλο, φτάνει τα 4,6 κιλά. Η ταχυβολία του είναι 800 σφαίρες το λεπτό και το δραστικό βεληνεκές του στη στεριά 500 μέτρα. Μέσα στο νερό, με τις ειδικές σφαίρες, το δραστικό βεληνεκές είναι 25 μέτρα σε βάθος τριάντα μέτρων. Εξωτερικά, οι σφαίρες είναι παρόμοιες με τις «κανονικές», αν και έχουν ελαφρώς διαφορετικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: Popular Mechanics