Οι ισραηλινές κορβέτες ,τα ελληνικά ναυπηγεία και η «μόνιμη σφήνα» των Γερμανών!

Η είδηση της υπογραφής συμφωνίας ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ από το Ισραήλ για προμήθεια τεσσάρων κορβετών από την γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems, έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Και πολύ φοβόμαστε ότι αποτελεί μια ακόμη απόδειξη είτε της απόλυτης ανικανότητάς μας, είτε του απόλυτου “ραγιαδισμού” μας που στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με την σωτήρια των ναυπηγείων ,αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα.

Το Onalert.gr είχε γράψει αρκετές φορές για το ενδιαφέρον του Ισράηλ και για το πρόγραμμα των ελληνικών πυραυλακάτων Super Vita, αλλά και για την προοπτική να ναυπηγήσει κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία με πιθανότερα αυτά του Σκαραμαγκά. Τα θέματα αυτά είχαν τεθεί από τον Ισραηλινό Αρχηγό Ναυτικού στον Α/ΓΕΝ. Το ενδιαφέρον των ισραηλινών είχε επιβεβαιώσει και ο τότε ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ο οποίος σε ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είχε πει:

“Έχουμε δυνατότητες που μπορούν όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, αλλά και να υπηρετήσουν ανάγκες άλλων χωρών που θα εμπιστευτούν την ελληνική γνώση, αναγνωρίζοντας την εμπειρία μας στη ναυτοσύνη αλλά και την αξιοπιστία μας.

Και θέλω να σας πω ότι αυτή την τεχνογνωσία που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό την ζητούν σήμερα και άλλες χώρες της Μεσογείου αλλά και πέραν της Μεσογείου, ως απόδειξη των όσων συνεχίσατε να επιτυγχάνετε, παρά τις δυσχέρειες της οικονομικής κρίσης”.

Οι Ισραηλινοί είχαν κάνει τη κίνησή τους, όπως έχουν κι άλλες. Και προφανώς απορημένοι θα διερωτώνται γιατί δεν απαντάμε καν στα σχέδια που μας προτείνουν.

Η υπόθεση της ναυπήγησης ισραηλινών κορβετών άνοιξε αρκετούς μήνες πριν “πέσουν οι υπογραφές”. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν υπήρχε ουσιαστικά ελληνική ανταπόκριση οι ισραηλινοί δεν θα είχαν κανένα απολύτως λόγο να μην προχωρήσουν. Όμως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση! Κι όπως είναι εύκολα κατανοητό αυτές οι αποφάσεις είναι των πολιτικών . Οι στρατιωτικοί απ΄ όσο γνωρίζουμε είχαν κάνει τις εισηγήσεις του αλλά εισέπραξαν σιωπή. Ο Δένδιας που φαίνεται ότι κάτι θα ήθελε να κάνει δεν είχε το χρόνο. Κι έτσι το “πουλάκι” και οι κορβέτες “πέταξαν”.

Γιατί θα αναρωτηθείτε . Κι εμείς το ίδιο. Το “αθώο” σενάριο, έχει να κάνει με την ανικανότητα ή την ανασφάλεια κάποιων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πάρουν αποφάσεις. Το “συνωμοσιολογικό”, λέει ότι “σιγά μην άφηναν οι Γερμανοί να πάρει τη δουλειά ελληνικό ναυπηγείο”! Και βέβαια την πήραν οι Γερμανοί.

Διαβάστε ακόμη:

Τι αποκάλυψε ο Δένδιας για «ενδιαφέρον χωρών της Μεσογείου» για ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα

Ελληνικά και Ισραηλινά F 16 πάνω από το Καστελόριζο με χειριστές του Αρχηγούς ΠΑ των 2 χωρών!