Οι ρομποτικοί εξωσκελετοί είναι το μέλλον των Eνόπλων Δυνάμεων;

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert.gr
Πηγή: The Telegraph

Ένας νέος ελαφρύς εξωσκελετός, ο Fortis exoskeleton, είναι για τους σχεδιαστές του, μια πρωτοπόρα συσκευή που θα μπορούσε να επιτρέψει σε ναύτες και εργάτες ναυπηγίων να πραγματοποιούν βαριές εργασίες με ρομποτική δύναμη!

Το μέλλον είναι εδώ. Ο φουτουριστικός εξωσκελετός, βοηθά τους μηχανικούς να σηκώσουν βαριά εργαλεία σαν να ήταν από πούπουλο και ήδη δοκιμάζεται από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Οι εφευρέτες της ρομποτικής μηχανής υποστηρίζουν ότι το Fortis exoskeleton αυξάνει τη δύναμη αυτού που το φοράει και επομένως τη δυνατότητα να χειρίζεται όλο και βαρύτερα εργαλεία.

Ήδη δυο από αυτούς τους εργοστασιακούς εξωσκελετούς (δεν έχει ακόμη μπει σε γραμμή παραγωγής) έχουν αγοραστεί από το US Navy και δοκιμάζονται εξονυχιστικά, ενώ μια μέρα όπως ο βρετανός αρθρογράφος του παρόντος άρθρου υποστηρίζει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου ή και στα ναυπηγία της χώρας αυτής.

Οι εξωσκελετοί επί του παρόντος αποτελούν πεδίο αναπτυσσόμενο για τον αμερικανικό στρατό, όπου εάν αυτό εξελιχθεί όπως προβλέπεται, στρατοί τύπου Iron Man (δειτε το παρακάτω βίντεο) με εξωσκελετικές στολές θα εξασφαλίζουν υπεράνθρωπες δυνάμεις και αυξημένη προστασία για τους στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Κάθε εξωσκελετική στολή τύπου Fortis μπορεί να χειριστεί εργαλεία μέχρι και 16 κιλά βάρους, μετατοπίζοντας τη μάζα από τα χέρια του χειριστή στον σκελετό που αποτελείται από υλικά κατασκευής όπως είναι το αλουμίνιο και το ανθρακόνημα.

Όπως ισχυρίζεται η εταιρία κατασκευής, τα πρώτα τεστ έχουν δείξει μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας των μηχανικών που φορούν εξωσκελετική στολή.

Οι ερευνητές καταγράφουν το χρόνο που ένας εργαζόμενος μπορεί να κρατήσει και να εργαστεί με ένα 7κιλο τριβείο χωρίς να κουραστεί και ως εκ τούτου να πρέπει να σταματήσει.

“Οι δυνατότεροι εργάτες μπορούν να εργαστούν αδιάσπαστα, δίχως διάλειμμα, επί τρία συνεχόμενα λεπτά, δίχως να μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα τους”, όπως δήλωσε στο περιοδικό Wired ο διευθυντής καινοτομίας της Lockheed Martin.

Συνεχίζοντας: “Με τη χρήση του Fortis, οι χειριστές μπορούν να εργάζονται αδιάλειπτα επί 30 λεπτά ή και περισσότερο δίχως να χρειάζονται διαλείμματα ξεκούρασης”.

Τεχνητές αρθρώσεις στα ισχία, τους αστραγάλους και τα γόνατα υποτίθεται ότι επιτρέπουν στον εξωσκελετό να ακολουθεί την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος. Οι χρήστες του εξωσκελετού μπορούν να γονατίζουν, να καθίσουν οκλαδόν, να ανεβοκατέβουν σκάλες.

Οι σχεδιαστές του εξωσκελετού ισχυρίζονται πως είναι ένας τρόπος να μειωθεί η άσκηση πίεσης προς τους μύες και κατά συνέπεια οι τραυματισμοί.

Οι αμυντικές βιομηχανίες ανά τον κόσμο επενδύουν μεγάλα ποσά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξωσκελετικών πρωτοτύπων, σε στρατιωτική τεχνολογία που θα μπορεί να φοριέται και σε νέους τύπους κρανών.

Η στολή Frontis επειδή δεν χρειάζεται τροφοδοσία ρεύματος είναι αρκετά πιο απλή από κάποια άλλα πρωτότυπα.

Στις αρχές του χρόνου, οι διοικητές του αμερικανικού στρατού παρέλαβαν τρία πρωτότυπα μιας ακόμα φουτουριστικής στολής, με την ονομασία tactical assault light operator suits (Talos) (διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο Αμερικανοί πεζοναύτες με «πανοπλία» απο την Κρήτη).

Η Lockheed Martin έχει επίσης εργαστεί πάνω σε ένα άλλο βαρέως τύπου πρωτότυπο εξωσκελετού με βάση το τιτάνιο, που θα επιτρέψει σε στρατιώτες να κουβαλούν ακόμη βαρύτερα φορτία στο πεδίο της μάχης. Είναι υδραυλικής κίνησης, ελέγχονται από υπολογιστή, αυτοί οι βαρέος τύπου εξωσκελετοί τύπου HULC (από τον ήρωα των κόμικς Χουλκ), μπορούν να επιτρέψουν σε ένα στρατιώτη να κουβαλήσει βάρη μέχρι και 90Kg βάση των εταιρικών προδιαγραφών!

Ωστόσο, οι εξωσκελετοί, παρά τις αυτοματοποιήσεις και τις ενεργειακές βελτιώσεις παρουσιάζουν προβλήματα εφαρμογής. Δεν τροφοδοτούνται με αρκετή ενέργεια, ο τρόπος εφαρμογής, το “φόρεμα” δηλαδή επιφέρει βελτίωσει, όπως και η φυσική φθορά από την βαριά χρήση.

Ο Reed Foster, επικεφαλής του γραφείου στρατιωτικών αναλυτών στην δεξαμενή αμυντικής σκέψης IHS Jane, δήλωσε ότι η Αμερική είναι η μόνη στρατιωτική δύναμη που επί του παρόντος μελετά σοβαρά τους εξωσκελετούς.

Σχετικά με το Fortis έκρινε «πως είναι αρκετά περιορισμένων δυνατοτήτων σε σύγκριση με άλλα προγράμματα. Νομίζω ότι θεωρητικά είναι ενδεχομένως μια πολύ καλή ιδέα, αλλά οι περισσότερες ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο έχουν θέσει άλλες προτεραιότητες.»

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert.gr
Πηγή: The Telegraph

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί πεζοναύτες με «πανοπλία» απο την Κρήτη – ΒΙΝΤΕΟ

Βρετανική Τεχνολογία: «Έξυπνο Δέρμα» για αεροσκάφη!

«Έξυπνες» σφαίρες παρουσίασαν οι Αμερικανοί – ΒΙΝΤΕΟ

ΑΟΡΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ – Κι όμως αρχίζουν να τους φτιάχνουν!