Okhotnik: Αποκαλυπτήρια με «έκπληξη» για το βελτιωμένο ρωσικό stealth drone [pics,vid]

Αποκαλύφθηκε το δεύτερο πρωτότυπο μοντέλο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Okhotnik που κατασκευάζει η Ρωσία, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της χώρας και όπως δείχνουν «εντέχνως» τα πλάνα που δημοσίευσαν οι Ρώσοι, αυτό που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων, επίπεδο ακροφύσιο κινητήρα.

Το κατασκευαστικό αυτό χαρακτηριστικό προσδίδει «stealth» ιδιότητες στο drone, καθώς μειώνει την παρατηρησιμότητα και τις πιθανότητες εντοπισμού του, λόγω της μικρής θερμικής υπογραφής, από τα εχθρικά ραντάρ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την αποτελεσματικότητά του στο πεδίο επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η αναβαθμισμένη έκδοση του Okhotnik βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αξιολογήσεων και δοκιμών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι παραδόσεις του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Το επίπεδο ακροφύσιο του drone

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Sukhoi, το Okhotnik έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 20 τόνους, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων το προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα λειτουργεί και θα επιχειρεί μαζί με το μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57.

Για την ακρίβεια, εξετάζεται η δυνατότητα του πιλότου του stealth αεροσκάφους να συντονίζει και να εποπτεύει τις επιχειρήσεις έως και τεσσάρων Okhotnik ταυτόχρονα, κάτι που το μετατρέπει ουσιαστικά σε «loyal wingman», ενώ ακόμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των Ρώσων να πετυχαίνουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία στους αιθέρες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: Defence Blog / The Drive