Okhotnik: Το ρωσικό stealth UCAV εκτόξευσε επιτυχώς κατευθυνόμενους πυραύλους

Το ρωσικό stealth μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (UCAV) τύπου Okhotnik πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική του εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας εναντίον χερσαίων στόχων, ανέφερε το διεθνές περιοδικό αμυντικών αναλύσεων Janes, επικαλούμενο πληροφορίες του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.

Συγκεκριμένα, το Okhotnik εκτόξευσε επιτυχώς κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας αέρος – εδάφους, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί και αναπτυχθεί για ενσωμάτωση στο stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 «Felon». Παρόλο που οι Ρώσοι δεν διευκρίνισαν τον τύπο κατευθυνόμενων βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, για ευνόητους λόγους, εντούτοις το Janes τονίζει ότι είναι πιθανό να επρόκειτο για τον πύραυλο cruise τύπου Kh-59MK2, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει εμβέλεια περίπου 500 χιλιομέτρων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το βλήμα αυτό έχει μήκος 4,2 μέτρα, διαθέτει πτυσσόμενα πτερύγια για να μπορεί να ενσωματωθεί στο εσωτερικό της ατράκτου του μαχητικού αεροσκάφους, όπως στο Su-57, καθώς επίσης χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, συνδυάζοντας δεδομένα από τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης GLONASS και GPS κατά το αρχικό στάδιο της εκτόξευσης, ενω αξιοποιεί σύστημα ηλεκτρο-οπτικής ψηφιακής απεικόνισης κατά το τερματικό στάδιο, πριν χτυπήσει τον στόχο.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Sukhoi, το Okhotnik έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 20 τόνους, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων το προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα λειτουργεί και θα επιχειρεί μαζί με το μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57.

Για την ακρίβεια, εξετάζεται η δυνατότητα του πιλότου του stealth αεροσκάφους να συντονίζει και να εποπτεύει τις επιχειρήσεις έως και τεσσάρων Okhotnik ταυτόχρονα, κάτι που το μετατρέπει ουσιαστικά σε «loyal wingman», ενώ ακόμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των Ρώσων να πετυχαίνουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία στους αιθέρες.