Τελικά η Λευκορωσία πλήρωσε κανονικά την απόκτηση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik από τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Αγοράσαμε αυτό το όπλο» δήλωσε ο Λουκασένκο όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta. Είναι η πρώτη φορά που ο Λευκορώσος πρόεδρος δηλώνει δημόσια ότι η εγκατάσταση του εν λόγω όπλου στην Λευκορωσία έγινε κατόπιν οικονομικής συναλλαγής με τη Μόσχα.
Σημείωσε, επίσης, ότι το Oreshnik είναι ένα κινητό όπλο και θα αναπτυχθούν δέκα συστήματα «δολώματα» για να μην αποκαλυφθεί η τοποθεσία του.
«Θα αναπτυχθούν 10 οχήματα. Κοιτάζουν από ψηλά και βλέπουν δέκα Oreshnik, αλλά υπάρχει μόνο ένας», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσωπική του βοήθεια. «Του το ζήτησα και το έκανε. Και το πληρώσαμε. Ευχαριστούμε!».
Από τα τέλη του 2025, ο ηγέτης της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι το ρωσικό σύστημα Oreshnik βρίσκεται ήδη σε «μάχιμη υπηρεσία» στην χώρα.
Ερευνητές των ΗΠΑ εντόπισαν μια πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης για τον Oreshnik – το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο Krichev-6 στην περιοχή Μογκιλιόφ, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.
Από την μεριά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως η Ουκρανία γνωρίζει πού έχει τοποθετηθεί ο ρωσικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος με ικανότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει ενημερώσεις σχετικά τους συμμάχους της, τονίζοντας πως αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Γερμανία, που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς του.
