ΒΙΝΤΕΟ: Ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές πτήσεις των MV-22 Ospray

Ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές πτήσεις των αεροσκαφών τύπου tiltrotor MV-22 Osprey ( με μετακινούμενες έλικες) των ΗΠΑ στην Ιαπωνία,παρά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες του πληθυσμού  ανησυχώντας για λόγους ασφαλείας.

Στίς 9 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης των αεροσκαφών τύπου tiltrotor στο νότιο νησί της Ιαπωνίας Οκινάουα.

Όπως μεταδίδουν  τα ιαπωνικά ΜΜΕ, οι πτήσεις των ιπτάμενων μέσων »που απογειώνονται σαν ελικόπτερα και πετούν σαν αερπλάνα»  από μονάδα αμερικανών πεζοναυτών γίνονται πάνω από τη λεκάνη της Ιαπωνικής Θάλασσας κοντά στη στρατιωτική βάση Γιαμαγκούτι. Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει αρνητικά τα σχέδια αυτά λέγοντας   ότι δεν είναι ασφαλές να πετάξει το αεροσκάφος αυτό στο »πολυσύχναστο» περιβάλλον της Οκινάουα.

Ωστόσο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έδωσε το πράσινο φως για τις εργασίες δοκιμής  μετά από την επίσκεψη του υπουργο΄θ Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λίον Πανέτα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι σίγουρη για την ασφάλεια του αεροσκάφους.Ετσι το Τόκιο αναγνώρισε ως ασφαλή τη χρήση των αεροσκαφών τύπου tiltrotor  Osprey.με τις μετακινούμενες έλικες και δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στην εγκατάστασή τους στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας.