Ουκρανία: 10 Leopard και 2 αντιαεροπορικά συστήματα HAWK στέλνει η Σουηδία

Η Σουηδία θα παραδώσει έως δέκα άρματα μάχης Leopard 2 και αντιαεροπορικά συστήματα HAWK στην Ουκρανία στο πλαίσιο του 11ου πακέτου υποστήριξης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας.

«Τα σουηδικά άρματα μάχης ενισχύουν τη συμβολή άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε Leopard 2. Ο συντονισμός της υποστήριξης συνεχίζεται με τους διεθνείς εταίρους που προσφέρουν Leopard 2 ή άλλα άρματα μάχης», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εντατική φάση και πως η Σουηδία θα «κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό».

Η Σουηδία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με 50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης CV90, ενώ ετοιμάζει την αποστολή του συστήματος πυροβολικού Archer. Επίσης έχει στείλει και αντιαρματικά όπλα NLAW.

Όσον αφορά τα σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη Gripen που έχει ζητήσει το Κίεβο, η Στοκχόλμη έχει αρνηθεί ότι υπάρχει συζήτηση για πώληση ή μεταφορά αυτών των μαχητικών στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου