Ουκρανία: Η Ελλάδα λέει «ναι» στις ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια αλλά υπό έναν όρο

Η Ελλάδα είναι μια από τις 20 χώρες που προτίθενται να στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας  αναμένεται να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που περιλαμβάνει τόσο συστήματα πυροβολικού όσο και πυρομαχικά για την χρήση και λειτουργία τους.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από περίπου 40 χώρες κατά την οποία συζητήθηκε η παροχή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η τηλεδιάσκεψη αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει πριν από μερικές ημέρες στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα «προσφέρει κάθε δυνατή ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία», καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, η ελληνική πλευρά είχε αποστείλει στην Ουκρανία, με δύο αεροσκάφη τύπου C-130, μεγάλο αριθμό τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ, καθώς επίσης και εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων.

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπάρχει πάγιο αίτημα από τις ΗΠΑ για αποστολή πυραυλικών συστημάτων και αρμάτων μάχης ρωσικής προέλευσης που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού μέχρι στιγμής όπως υποστηρίζουν στο ΥΠΕΘΑ, διότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αντικατασταθούν τα συγκεκριμένα συστήματα από άλλα ώστε να μην διαταραχθεί η άμυνα της χώρας.

Πάντως το θέμα αυτό αναμένεται να έρθει και στη Βουλή, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για το αν θα υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντική αποστολή και συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters και τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας.