Ουκρανία: Καταρρίψαμε τρία ρωσικά Su-34 σε μία μέρα, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μίκολα Όλεστσουκ, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 22/12/2023, ότι τρία ρωσικά μαχητικά – βομβαρδιστικά Su-34 καταρρίφθηκαν στο νότιο μέτωπο τις τελευταίες 24 ώρες.

Το κατά προσέγγιση κόστος κάθε Su-34 είναι 36 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισημαίνει ο συνεργαζόμενος με το BBC δημοσιογράφος και εκδότης Euan McDonald, εφόσον επιβεβαιωθεί ο ουκρανικός ισχυρισμός περί κατάρριψης των τριών ρωσικών διθέσιων υπερηχητικών μαχητικών-βομβαρδιστικών παντός καιρού, θα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.

«Αυτό (σσ τα τρία μαχητικά-βομβαρδιστικά) ισοδυναμεί με το 2% των συνολικά 155 Su-34 που κατασκευάστηκαν ποτέ και χάθηκε σε μια νύχτα», σημειώνει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο McDonald.

«Τουλάχιστον ακόμη 20 Su-34 έχουν καταρριφθεί πάνω από την Ουκρανία από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του», προσθέτει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το βομβαρδιστικό Su-34 αποτελεί τη βασική δύναμη κρούσης των ρωσικών αεροσκαφών στην πρώτη γραμμή της μάχης στην Ουκρανία.

Το πολεμικό αεροσκάφος διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες μάχης που του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί προηγμένα πυρομαχικά αέρος-εδάφους, να αυξάνει την εμβέλεια των επίγειων και ναυτικών στόχων και να εγγυάται την ακρίβεια των βομβαρδισμών.

«Οι χειριστές των αεροσκαφών Su-34 χρησιμοποιούν πυραύλους αέρος-εδάφους υψηλής ακρίβειας Kh-29 για να επιτεθούν σε εχθρικούς στόχους εδάφους και συστήματα αεράμυνας σε απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.