Ουκρανία: «Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν γερασμένα πυρομαχικά 40 ετών στον πόλεμο»

Η Ρωσία στρέφεται σε πυρομαχικά ηλικίας πολλών δεκαετιών, με υψηλά ποσοστά αποτυχίας, καθώς εξαντλεί τα αποθέματά της για την εισβολή της στην Ουκρανία, που διαρκεί σχεδόν 10 μήνες, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό στρατιωτικό.

Οι Ρώσοι «αντλούν από το απόθεμα των γερασμένων πυρομαχικών, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παλιότερα πυρομαχικά, κάποια από τα οποία παρήχθησαν πριν από 40 και πλέον χρόνια», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Με άλλα λόγια, φορτώνεις τα πυρομαχικά και κάνεις την προσευχή σου ελπίζοντας ότι το όπλο θα πυροβολήσει ή, όταν προσγειωθεί (το βλήμα), θα εκραγεί», πρόσθεσε.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία – η οποία κληρονόμησε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εκείνη την εποχή – παρέδωσε τα πυρηνικά της όπλα στη Ρωσία υπογράφοντας το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας. Πύραυλοι όπως ο Kh-55 της σοβιετικής εποχής, ο οποίος σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 και συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, φαίνεται τώρα να έχουν εκτοξεύεται «πίσω» στην Ουκρανία.

«Όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95 παραδόθηκαν επίσης», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος. «Τώρα, χρησιμοποιούν πυραύλους Kh-55 εναντίον μας με αυτά τα βομβαρδιστικά. Θα ήταν καλύτερα να τα παραδώσουμε στις ΗΠΑ».

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο κορυφαίος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξοδεύουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους πιο γρήγορα από ό,τι η χώρα είναι σε θέση να τα αντικαταστήσει. Εξαιτίας αυτού, η Ρωσία στρέφεται στο Ιράν για στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Business Insider