Ουκρανία: Στη δημοσιότητα το βίντεο από την επίθεση με USV στη γέφυρα Κερτς [vids]

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου στη Γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία θεωρείται από τους αναλυτές μία από τις επιθέσεις-σταθμούς στον συνεχιζόμενο για σχεδόν 540 ημέρες πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί – εκτός των άλλων – «καθιέρωσε» την χρήση των USV – των μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας – ως συστατικών της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η επίθεση με το ουκρανικό USV στην γέφυρα της Κριμαίας προκάλεσε σοκ στην Ρωσία και είχε ως άμεσο αποτέλεσμα – έστω κι αν η Μόσχα το αρνείται – την αποχώρησή της από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σήμερα, 16/8/2023, οι Ουκρανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από την επίθεση του USV και την έκρηξη που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η οδική και σιδηροδρομική συγκοινωνία μέσω της γέφυρας Κερτς:

Όπως παρατήρησαν χρήστες της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), οι Ουκρανοί όχι μόνον δεν συνάντησαν αντίσταση κατά την επίθεσή τους στη γέφυρα Κερτς, αλλά είχαν καταφέρει να έχουν πρόσβαση και τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί – προφανώς από τη Ρωσία – στην ίδια την γέφυρα:

Κι εδώ είναι η επίθεση με USV εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας – που είχε εγκαινιάσει με τυμπανοκρουσίες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν – από άλλη οπτική γωνία, σε βίντεο που επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανικές αρχές:

Ίσως διόλου τυχαία, επίσης σήμερα η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδειξε πώς μοιάζει το νέο απόκτημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που αποκαλείται «Sea Baby» και το οποίο δέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη γέφυρα Κερτς.

Αυτό το επιφανειακό drone χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στη γέφυρα της Κριμαίας τον Ιούλιο. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο επικεφαλής της SBU, Vasyl Malyuk, είπε ότι το USV είναι το αποτέλεσμα μηνών ανάπτυξης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια μοναδική εφεύρεση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας. Δεν εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρείες. Με τη βοήθεια αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών χτυπήσαμε πρόσφατα με επιτυχία τη γέφυρα της Κριμαίας, το μεγάλο αποβατικό πλοίο Olenegorsk Gornyak και ένα τάνκερ», είπε ο Μαλιούκ.