Ουκρανία: Θα ξεκινήσει την παραγωγή UAV κρούσης για να «ρίχνει» τα ρωσικά drones-καμικάζι

Η Ουκρανία σχεδιάζει να αναπτύξει drones μάχης αέρος-αέρος ικανά να καταρρίπτουν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα «καμικάζι» της Ρωσίας.

Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ουκρανία, Μιχαήλο Φεντόροβ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι η χρήση επιθετικών drones από τη Ρωσία ενδέχεται να αυξηθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο καθώς ο πόλεμος πλησιάζει την πρώτη «επέτειό» του.

Η Μόσχα φέρεται να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες και μπορεί να βασίζεται σε συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη. Σύμφωνα με τον Fedorov, η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά την παραγωγή επιθετικών UAV που πετούν έως και 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια).

«Μιλάμε για drones που αναπτύσσουμε στην Ουκρανία και θα είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη των τεχνολογιών», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, ενώ υποστήριξε ότι το Κίεβο θα αυξήσει τον αριθμό επιχειρήσεων με drones κατά των ρωσικών θέσεων εντός και εκτός συνόρων.

Τον Οκτώβριο, πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» τύπου Shahed, που πιθανότατα αγοράστηκαν από το Ιράν, εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία και έπληξαν το Κίεβο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Από την αρχή του πολέμου, η Ουκρανία έχει αγοράσει τουλάχιστον 1.400 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κυρίως για αποστολές αναγνώρισης. Πλέον επιδιώκει να αυξήσει την χρήση των drones-κρούσης, καθώς έχει σημειώσει αρκετές επιτυχημένες επιχειρήσεις σε ρωσικές στρατιωτικές και μη τοποθεσίες πέρα από τα σύνορά της.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters