P-3 Orion: Η Αργεντινή «έκλεισε» την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Νορβηγία

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την αγορά τεσσάρων μεταχειρισμένων αεροσκαφών θαλάσσιας επιτήρησης και ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3 Orion από την Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συμφωνία, αξίας 67 εκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια συνάντηση του Αργεντίνου Υπουργού Άμυνας με Νορβηγούς εκπροσώπους στις 31 Αυγούστου 2023.

Τρία από τα νορβηγικά αεροσκάφη τύπου P-3 Orion είναι εξοπλισμένα για να εκτελούν ανθυποβρυχιακές αποστολές και θαλάσσια επιτήρηση, ενώ το τέταρτο αεροσκάφος θα χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όπως αποκάλυψε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Αργεντινή στις αρχές Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική προμήθεια για τις αεροπορικές αλλά και ναυτικές δυνάμεις της Αργεντινής, καθώς με τα αεροσκάφη τύπου P-3 Orion θα μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές όπως θαλάσσια επιτήρηση μεγάλης εμβέλειας, και ως εκ τούτου θα μπορούν να ελέγχουν και να προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης από την παράνομη αλιεία, που προκαλεί απώλειες ύψους περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία απέσυρε τα αεροσκάφη τύπου P-3 Orion προκειμένου να εντάξει στον στόλο της καινούργια αεροσκάφη τύπου P-8 Poseidon.

Φωτογραφία αρχείου