P-8 Poseidon: Η δελεαστική πρόταση των Αμερικανών και η ανικανότητα των Γερμανών

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση πέντε αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης και περιπολίας τύπου P-8 Poseidon στη Γερμανία, αλλά από ότι φαίνεται το Βερολίνο διστάζει και δεν είναι έτοιμο να πάρει την κρίσιμη αυτή απόφαση, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Καρενμπάουερ είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η αντικατάσταση των γερμανικών αεροσκαφών τύπου P-3 Orion δεν ήταν εφικτή, διότι δεν το επιτρέπουν οι αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου, παρά την μεγάλη ανάγκη που έχει το γερμανικό Ναυτικό σε νέα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα η όλη υπόθεση να οδηγείται φαινομενικά σε «αδιέξοδο».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τα διλήμματα

Η αυξανόμενη ρωσική παρουσία και τα ρωσικά εξοπλιστικά προγράμματα σε υποβρύχιες μονάδες έχει καταστήσει ως κύρια προτεραιότητα για το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας την απόκτηση νέων αεροσκαφών για ανθυποβρυχιακές αποστολές στις περιοχές της Βαλτικής και των Σκανδιναβικών χωρών, με το αεροσκάφος P-8 Poseidon να είναι το πλέον κατάλληλο.

Ωστόσο, η Γερμανία βρίσκεται ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με δίλλημα στην επιλογή εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ό,τι αφορά την αμερικανική ή ευρωπαϊκή διάσταση τους.

Όπως, στο παρελθόν η Luftwaffe «φλέρταρε» με το ενδεχόμενο αγοράς των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την αντικατάσταση των παλαιών Tornado, με το Βερολίνο να καταλήγει στο Future Air Combat System, έτσι και τώρα η γερμανική κυβέρνηση καλείται να επιλέξει έναντι των αμερικανικών P-8 Poseidon ή της γαλλογερμανικής εναλλακτικής που ακούει στο όνομα Maritime Airborne Warfare System (MAWS).

Οι άλλες προτάσεις και το πρόβλημα του Βερολίνου

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το συνεταιριστικό πρόγραμμα Γαλλίας και Γερμανίας αναμένεται να παράγει ένα νέο αεροσκάφος έως το 2035, ενώ το γερμανικό Ναυτικό χρειάζεται επειγόντως νέα αεροπλάνα έως το 2025.

Την ίδια στιγμή, γαλλικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι  το γαλλικό υπουργείο Άμυνας είχε προσφέρει στη Γερμανία μια «ενδιάμεση λύση» η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα μίσθωσης τεσσάρων αεροσκαφών Breguet Atlantic 2, τα ίδια αεροσκάφη τα οποία οι Γάλλοι θέλουν να αντικαταστήσουν με το μελλοντικό αεροσκάφος Maritime Airborne Warfare System (MAWS).

Επίσης, και η εταιρεία Airbus «καραδοκεί» με πρόταση που περιλαμβάνει την αναβάθμιση και την μετατροπή αεροσκαφών τύπου A320 για ανθυποβρυχιακές αποστολές. Αυτό όμως που έχει σημασία παρά τις προτάσεις των εμπλεκόμενων πλευρών στην υπόθεση είναι ο προϋπολογισμός του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας.

Αυτό το επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση και η αξιολόγηση των προτάσεων και των υποψηφίων για τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και επιτήρησης, με στόχο τον καθορισμό σειράς προτίμησης για μια απόφαση στο μέλλον.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία U.S Navy