P-8A: «Πράσινο φως» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση 16 αεροσκαφών στον Καναδά

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε θετικά για το πρόγραμμα Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων που αφορά την προμήθεια 16 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης τύπου P-8A Poseidon από τον Καναδά, μετά από δεκάδες μήνες διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς επιθυμεί να αποκτήσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο του προγράμματος «Canadian Multi-Mission Aircraft (CMMA) που προβλέπει την αντικατάσταση του στόλου αεροσκαφών τύπου CP-140 Aurora της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας και ως εκ τούτου θα ενισχύσει τις ικανότητές της για ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) και τις ικανότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).

Τα 16 αεροσκάφη τύπου P-8A μαζί με τον συναφή εξοπλισμό, την υλικοτεχνική υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον μεγάλο αριθμό προηγμένων συστημάτων, αισθητήρων και ραντάρ που θα διαθέτουν οι «Ποσειδώνες» υπολογίζονται σε ένα πακέτο αξίας 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την εκτέλεση της σύμβασης θα την αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση: «Η  προτεινόμενη πώληση θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα των καναδικών ναυτικών δυνάμεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, καθώς και την ικανότητά τους να συνεισφέρουν σε αποστολές αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τη δικτυοκεντρική ικανότητα πολέμου για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως παράλληλα με τον Καναδά. Ο Καναδάς δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτόν τον εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις του.  Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Φωτογραφίες αρχείου