PAK DA: Η Ρωσία δοκιμάζει κινητήρα νέας γενιάς για το νέο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό της

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές του κινητήρα επόμενης γενιάς με την κωδική ονομασία «Izdeliye RF» που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νέο, προηγμένο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου PAK DA για την ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Ωστόσο, είναι κρίσιμη η ανάπτυξη ενός κινητήρα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αεροσκάφους 5ης γενιάς με stealth ιδιότητες και γι’αυτό τον λόγο οι αρμόδιες εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας στην Ρωσία εργάζονται ήδη στις δοκιμές πρωτότυπων κινητήρων, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται τα κριτήρια για να δοθεί το «πράσινο φως» στην επόμενη φάση του προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής τους.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Αύγουστο, έγινε γνωστό ότι βάσει προγραμματισμού η πρώτη επίσημη επίδειξη και παρουσίαση του PAK DA στο ευρύ κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023, την χρονιά δηλαδή που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρωτότυπου μοντέλου. Σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτές πηγές πληροφόρησης και δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, το νέο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς κατασκευάζεται από την εταιρεία Tupolev και θα διαθέτει μια σειρά από προηγμένα αμυντικά συστήματα, που θα του παρέχουν μεγάλη και απαραίτητη προστασία από αντιαεροπορικά βλήματα και άλλων ειδών εχθρικά μέσα.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι δίνεται έμφαση στην προστασία του πρωτοποριακού στρατηγικού βομβαρδιστικού, από εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, αντι-βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα, με την ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων και τεχνολογιών ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης, πως το στρατηγικό βομβαρδιστικό θα είναι εξοπλισμένο με διαφόρων ειδών πυραύλους, όπως βλήματα cruise, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους, βόμβες ακριβείας, αλλά και με τα πιο προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών πολέμων, ενώ θα αναπτύσσει υποηχητικές ταχύτητες.