Πάνος Ξενοκώστας: «Η Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας έχει ήδη ξεκινήσει»

Μεταφέροντας το μήνυμα οτι υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, μέσα απο συνεργασίες και διεθνείς επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τους μοχλούς ανάπτυξης καθιστώντας την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία διεθνή «παίκτη» και άξονα των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο όμιλος Οnex Technologies συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην 1η μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Exposec Defenseworld 2015 .
 
O Πάνος Ξενοκώστας, Επικεφαλής Επενδυτικών Κεφαλαίων της Onex Technologies Group, απο το βήμα του Συνεδρίου, παρουσίασε μια σημαντική μελέτη, που εκπόνησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη Νέα Υόρκη, με συγκριτικά στοιχεία για την εξελικτική πορεία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας σε σχέση με την Ελληνική, την τελευταία 20ετία, και εξήγησε πώς η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία έφτασε στο σημερινό αδιέξοδο, τονίζοντας οτι, «Η ανασυγκρότησή της έχει ήδη ξεκινήσει, όμως χρειάζεται να επιταχυνθεί».
 
Συνέχισε επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό ή Αμερικανικό μοντέλο ανασυγκρότησης, που θα αναταποκρίνεται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και στο διεθνή ανταγωνισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του, «οταν οι χώρες της Ευρώπης είχαν αρχίσει ήδη την ανασυγκρότηση, η Ελλάδα ήταν ο σολωμός στο ποτάμι της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και ενώ για πολλά χρόνια ήταν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Άμυνά της, εν τούτοις, η εγχώρια βιομηχανία δεν κατάφερε να αναπτύξει δικά της προϊόντα και τεχνολογίες. Απείχε από οποιοδήποτε κατασκευαστικό πρόγραμμα διεθνώς, απομακρύνθηκε και περιορίστηκε στον εθισμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα οποία αντί για μοχλός ανάπτυξης μετατράπηκαν σε καταλύτη διάλυσης της επιχειρηματικής κουλτούρας». Και συνέχισε, «Όταν οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές βιομηχανίες άμυνας έπαψαν να είναι κρατικές και προχώρησαν σε αναδιοργάνωση μέσω επενδύσεων σε R&D και καινοτομία, συμπαραγωγές και στρατηγικές συγχωνεύσεων δημιουργώντας εταιρείες κολοσσούς, οι Ελληνικές βιομηχανίες κατακερματίζονταν, μετατρέπονταν σε αμιγώς εισαγωγείς και αντιπροσώπους και οι όποιες υπεργολαβίες δίνονταν από κατασκευαστές δεν βασίζονταν στην ανάπτυξη συγκριτικού πλεονεκτήματος. Πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις μας, γιατί οτι κάνουμε τώρα θα δούμε τα αποτελέσματά του σε 20 χρόνια, ενώ οτι δεν κάναμε τότε, το βρίσκουμε τώρα μπροστά μας», σημείωσε υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα των άμεσων δράσεων.
 
Τονίζοντας οτι η λύση για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας θα δοθεί απο εταιρείες που λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ο Πάνος Ξενοκώστας επεσήμανε οτι για να επιτύχει αυτό απαιτείται η ενθάρρυνση απο την πλευρά της κυβέρνησης, η αποδοχή των υπηρεσιών outsourcing στην Άμυνα και η υποδοχή επενδυτικών κεφαλαίων απο το εξωτερικό, ώστε να πάψει η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία να γεννά χρέη. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναδιάρθρωσης είναι η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ΕΑΒ-ΟΝΕΧ, όπου η τεχνογνωσία της ΕΑΒ και οι υποδομές “παντρεύτηκαν” με τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες της ΟΝΕΧ, την ταχύτητα και ευελιξία του ιδιωτικού management, με εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότητας και εντυπωσιακή μείωση του κόστους. Ταυτόχρονα νέοι εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν και δεν χάνεται πλέον η τεχνογνωσία ετών. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον αγώνα των δύο διοικήσεων ενάντια στη γραφειοκρατία, την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και την αντίσταση στην αλλαγή που είναι τελείως φυσικά φαινόμενα.»
 
«Σε μια αρνητική χρονική και οικονομική συγκυρία, όπου ο προϋπολογισμός στην Άμυνα και Ασφάλεια περικόπτεται και οι ‘θεσμοί’ πιέζουν, επιβάλλεται η είσοδος των ιδιωτών ‘παικτών’. Οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο εξορθολογισμός στον τρόπο λειτουργίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, θα μπορούσε να επιφέρει σε βάθος χρόνου κέρδη δις δολλαρίων. Το ευχάριστο είναι οτι έχουμε τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, αν και λείπει τόσο η φιλοσοφία των ενώσεων μεταξύ των ιδιωτών παικτών του κλάδου όσο και η ανάπτυξη κουλτούρας προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Ξενοκώστας.
 
Κλείνοντας την ομιλία του στο Συνέδριο, ο Πάνος Ξενοκώστας υπογράμμισε, «Η αλλαγή πάντα βρίσκει απέναντί της αντιστάσεις, γι’αυτό και πρέπει να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη κυβερνητική στρατηγική. Αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Δεδομένων των συναρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων, απεύθυνε κάλεσμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τον συντονισμό των Υπουργών, δίνοντας έμπρακτο παράδειγμα, αλλά και ισχυρό μήνυμα στη Διεθνή Κοινότητα, υποστήριξης της βιομηχανικής παραγωγής και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.