Pantsir: Αυτό είναι ίσως το πιο αποτυχημένο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ψάχνουν ένα πιο προηγμένο και οικονομικά αποδοτικό σύστημα αεράμυνας για να αντικαταστήσουν το «προβληματικό» Pantsir (SA-22 σύμφωνα με το NATO).

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που όμως μίλησαν ανώνυμα, ο Ρωσικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό είναι δυσαρεστημένοι με το Pantsir και αναζητούν νέα συστήματα αεράμυνας.

Για το στρατό ξηράς, το σύστημα αεροπορικής άμυνας Pantsir αποδείχθηκε πολύ βαρύ, πολύπλοκο και δεν ήταν αποτελεσματικό για να προστατεύσει από τις περισσότερες πιθανές απειλές. Προκειμένου να προστατευθούν τα πλοία στην παράκτια ζώνη και στα λιμάνια, η έκδοση του Pantsir για το ναυτικό έχει επίσης γίνει υπερβολικά δαπανηρή και δεν είναι πολύ αποτελεσματική.

Το Pantsir είναι ένα πυραυλικό σύστημα μεσαίας εμβέλειας, επιφανείας-αέρος που έχει συνδυάσει πυραύλους και πυροβόλα όπλα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής επιχείρησης στη Συρία αποκαλύφθηκαν ορισμένες τεχνικές ατέλειες του συστήματος Pantsir που είναι σχεδιασμένο ειδικά για την άμυνα στρατιωτικών και βιομηχανικών απέναντι σε αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους cruise και UAV.

Αποστολή των pantsir ήταν επίσης να παρέχουν πρόσθετη προστασία σε μονάδες αεράμυνας από εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις που χρησιμοποιούν πυρομαχικά ακριβείας.

Οι αστοχίες του στη Συρία

Παράλληλα, στις 21 Ιανουαρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε με απόλυτη επιτυχία ιρανικούς και συριακούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων pantsir όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσίευσε.

Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε ολοσχερώς το σύστημα Pantsir-S1. Στις 10 Μαΐου 2018, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν αρκετούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, μεταξύ των οποίων ήταν και πάλι το συγκεκριμένο ρωσικό σύστημα.

Ο κύριος λόγος της αποτυχίας του, απ΄ ό,τι φαίνεται, είναι η αδυναμία του ραντάρ του να ακολουθήσει και να εντοπίσει στόχους μικρού μεγέθους όπως drones ή πυρομαχικά ακριβείας.

Κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην επαρχία Latakia, οι περισσότεροι στόχοι του εχθρού καταρρίφθηκαν με κανόνια, κάτι που δεν εγγυάται προστασία από επιθέσεις μεγάλης ταχύτητας και δημιουργεί απειλή για ταυτόχρονη καταστροφή.

Πηγή: DefenceBlog