Pantsir: Επικό fail για τη Ρωσία – Πύραυλος μπλοκάρει και πέφτει πάνω στα ρωσικά στρατεύματα [vid]

Τα ρωσικά στρατεύματα δημοσίευσαν πλάνα, στα οποία καταγράφεται μια αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης πυραύλου από το σύστημα εδάφους-αέρος Pantsir, το οποίο επιχειρεί στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία.

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε, το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 αποτυγχάνει και χτυπά τους στρατιώτες που καταγράφουν το «έργο» του συστήματος αεράμυνας στην Ουκρανία. Όμως από τα πλάνα δεν είναι σαφές τι ακριβώς χτυπήθηκε μετά την αποτυχία του πυραύλου, ούτε πού ακριβώς έγινε.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το Pantsir S-1 (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ: SA-22 Greyhound) είναι ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο και πυραυλικό σύστημα (SPAAGM) που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία.

Το σύστημα αεράμυνας Pantsir ενσωματώνει αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα και πυραύλους για την αναχαίτιση τακτικών αεροσκαφών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας (PGM) και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ρωσικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό είναι δυσαρεστημένοι εδώ και χρόνια με το Pantsir και αναζητούν νέα συστήματα αεράμυνας για να το αντικαταστήσουν.

Για το στρατό ξηράς, το σύστημα αεροπορικής άμυνας αποδείχθηκε πολύ βαρύ, πολύπλοκο και δεν ήταν αποτελεσματικό για να προστατεύσει από τις περισσότερες πιθανές απειλές. Προκειμένου να προστατευθούν τα πλοία στην παράκτια ζώνη και στα λιμάνια, η έκδοση του Pantsir για το ναυτικό έχει επίσης γίνει υπερβολικά δαπανηρή και δεν είναι πολύ αποτελεσματική.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία Wikimedia Commons