Patria: Η Σουηδία αγοράζει 321 νέα τεθωρακισμένα οχήματα από το πρόγραμμα ανάπτυξης CAVS

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες συμφωνία με την εταιρεία Patria για την προμήθεια 321 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου 6×6 CAVS (Common Armored Vehicle Systems), τα οποία έχουν εναλλακτική ονομασία «Pansarterrängbil 300» στις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 507,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς των τεθωρακισμένων οχημάτων CAVS, στο οποίο συμμετέχουν η Φινλανδία, η Λετονία, η Σουηδία και η Γερμανία, με τις φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη παραγγείλει 91 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Patria 6×6, έπειτα από συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2023.

Η Σουηδία αναμένεται να παραλάβει τα τεθωρακισμένα οχήματα της Patria σε διαμορφώσεις μεταφοράς προσωπικού, διοίκησης και ελέγχου αλλά και εκκένωσης τραυματιών, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2025 και να ολοκληρώνονται το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα μπορούν να εξοπλιστούν με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό για αποστολές όπως αεροπορική άμυνα αλλά και πλήγματα κατά προσωπικού ως αυτοκινούμενο πυροβολικό.

Με πληροφορίες από: Janes / Φωτογραφία Patria