Patriot: Οι ΗΠΑ έχουν δώσει σημαντικό αριθμό πυραυλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μεταφέρει σημαντικό αριθμό πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία τις τελευταίες εβδομάδες αφού η χώρα ζήτησε επειγόντως ανεφοδιασμό, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι μεταφορές, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, πρόκειται να διασφαλίσουν ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αμυνθεί έναντι επιθέσεων με drones και πυραύλους από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Και οι ΗΠΑ απέσυραν τον Σεπτέμβριο μερικά από τα δικά τους αμυντικά συστήματα Patriot από τη Σαουδική Αραβία εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι.  Αλλά η Σαουδική Αραβία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, είναι επίσης ένας πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή, ειδικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν όπλα αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο την περασμένη δεκαετία και χρησιμοποίησαν τη χώρα για να διατηρήσουν την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων με το Ιράν και αντιτρομοκρατικών αποστολών κατά της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, καταδίκασε τους Χούθι για μια σειρά μεγάλων επιδρομών με drones και πυραύλους σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και σε υποδομές πετρελαίου της Aramco της Σαουδικής Αραβίας που προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια τοποθεσία και μείωσαν προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου σε άλλη.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τους εταίρους μας στην άμυνα της επικράτειάς τους από τις επιθέσεις των Χούθι. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το ίδιο», είπε ο Σάλιβαν σε δήλωσή του.

Η απόφαση να δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά όπλων είναι επίσης μέρος μιας προσπάθειας των ΗΠΑ να βελτιώσουν τη σχέση τους με τη Σαουδική Αραβία και να πείσουν το βασίλειο να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις γρήγορα αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πηγή: The Hill