Patriot στη Σαουδική Αραβία: Έτοιμη για υπογραφές η Αθήνα

Η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν πρόκειται για ένα επιθετικό, αλλά αμυντικό όπλο, που θα δώσουμε στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα μας δεν άσκησε και δεν ασκεί ποτέ επιθετική πολιτική», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιανουαρίου 2020 το OnAlert σας είχε ενημερώσει για την απόφαση να παραχωρηθούν Patriot στην Σαουδική Αραβία, αναφέροντας: «Η συμφωνία Αθήνας – Ριάντ για τους ελληνικούς Patriot θεωρείται από την ελληνική διπλωματία ως μία κίνηση κομβικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα για ελληνική παρουσία στον Κόλπο χωρίς όμως να έχει τη μορφή αποστολής δύναμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Δείτε ακόμη ΓΕΕΘΑ: «Πυρ και μανία» οι ελληνικοί Patriot σε Πολυεθνικές Βολές του NATO [vid,pics]

Δεύτερον, ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία η οποία, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ, στην επικράτηση του οποίου προσβλέπει η Αθήνα ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της ακύρωσης του Μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.

Τρίτον, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δε θα προκαλέσει γενικότερα αντιδράσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς, όπως είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, «η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ασφάλεια της και την εδαφική της ακεραιότητα».