Phalanx: Στο «παρά πέντε» γλίτωσε το αντιτορπιλικό USS Gravely από αντιπλοϊκό πύραυλο cruise των Χούθι

Στις 30 Ιανουαρίου, το αντιτορπιλικό USS Gravely κλάσης Arleigh Burke του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας δέχτηκε επίθεση από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο, ο οποίος αναχαιτίστηκε από το σύστημα εγγύς προστασίας (CIWS) τύπου Phalanx, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αρχικά, το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, CENTCOM, ανακοίνωσε την κατάρριψη του αντιπλοϊκού πυραύλου cruise από το αμερικανικό αντιτορπιλικό δίχως να διευκρινίσει πως έγινε αυτή, τονίζοντας μόνο ότι «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές».

Ωστόσο, στη συνέχεια βγήκαν στην δημοσιότητα πληροφορίες για το περιστατικό, με Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν στο CNN ότι ο αντιπλοϊκός πύραυλος cruise που εκτόξευσαν οι Χούθι κατά του USS Gravely δεν αναχαιτίστηκε από τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας του πλοίου, αλλά αντιθέτως από το σύστημα εγγύς προστασίας τύπου Phalanx, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Γιατί έχει σημασία το περιστατικό ;

Μπορεί σε πρώτη «ματιά» να μην αλλάζει το αποτέλεσμα, αφού το αμερικανικό αντιτορπιλικό αμύνθηκε επιτυχώς, όμως το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η «τελευταία γραμμή άμυνας» του USS Gravely για να αντιμετωπίσει την απειλή, θα πρέπει να ανησυχεί τους Αμερικανούς για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι ότι ο αντιπλοϊκός πύραυλος cruise τω Χούθι κατάφερε να «διαπεράσει» τις άμυνες του προηγμένου συστήματος διαχείρισης μάχης (CMS) τύπου Aegis, αφού έφτασε σε απόσταση ενός μιλίου από το αντιτορπιλικό.

Ένας άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουν υπόψη οι Αμερικανοί είναι το ενδεχόμενο οι Χούθι να προσαρμόζονται και να βελτιστοποιούν την χρήση και αποτελεσματικότητα των πυραύλων που εκτοξεύουν, αφού πλέον έχουν αποκτήσει μια σχετική «εμπειρία» του πως αναχαιτίζονται, με στόχο να βρουν τα «ευάλωτα σημεία» των αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι το USS Gravely είναι αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke και διαθέτει ένα σύστημα εγγύς προστασίας τύπου Phalanx, το οποίο αποτελείται από αυτόνομα ραντάρ εντοπισμού – εμπλοκής στόχων, καθώς και από συστήματα ηλεκτρο-οπτικής και υπέρυθρης απεικόνισης για να κατευθύνουν το πυροβόλο τύπου M61 Vulcan των 20 χιλιοστών που μπορεί να καταστρέψει πυραύλους, drones ή UAV με 4.500 βολές το λεπτό.

Με πληροφορίες από: TWZ / CNN