PLAN: Αποκαλύφθηκε απόρρητος κινεζικός υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος [pics]

Τρομερές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από πρόσφατα δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με έναν καινούριο υπερηχητικό πύραυλο του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) της Κίνας, που έχει στόχο να καταστρέψει τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις καινούριες πληροφορίες, ο πρωτότυπος υπερηχητικός πύραυλος, που αναπτύχθηκε για την αύξηση και ενίσχυση της δύναμης πυρός των ολοκαίνουριων κινεζικών αντιτορπιλικών Type-055, έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις δοκιμές του.

Πηγές έχουν ισχυριστεί ότι ο νέος αυτός υπερηχητικός πύραυλος, γνωστός με την κωδική ονομασία «YJ-XX», θα είναι ικανός να καταστρέψει τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα των αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Ο πύραυλος αυτός θα έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων, ενώ φέρεται να είναι ικανός να διεισδύσει τις «πυραυλικές ασπίδες» των ΗΠΑ, που είναι βασισμένες στα συστήματα αναχαίτισης Standard Missile 3 (SM-3) Block IIA και SM-6 Block IA.

Συγκεκριμένα, το πρώτο αντιτορπιλικό Type-055 τύπου 055, ονόματι «Nanchang»,παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, κατά τη διάρκεια της τεράστιας γιορτής της 70ης επετείου από την ίδρυση του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο Qingdao.

Τα χαρακτηριστικά του νέου αντιτορπιλικού

Το πλοίο έχει μήκος 180 μέτρων και πλάτος 20 μέτρα και αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων πυραύλων Type- 052D Luyang III.

Επιπρόσθετα, το νέο πολεμικό πλοίο του PLAN είναι εξοπλισμένο με πλατφόρμα κάθετης εκτόξευσης με μέγιστη χωρητικότητα 112 πυραύλων, ενώ χρησιμοποιεί πυραύλους εδάφους-αέρος HHQ-9, αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise YJ-18 και πυραύλους cruise CJ-10.

Διαθέτει ως κύριο πυροβόλο όπλο το H/PJ-38 130 χιλιοστών, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι το σκάφος αυτό θα μπορούσε επίσης να εξοπλιστεί τελικά και με ηλεκτρομαγνητικό όπλο (railgun), ενώ επίσης ενσωματώνει συστήματα X- και S-band ραντάρ, επιτρέποντάς του να εντοπίζει κρυφά εχθρικές απειλές με χαρακτηριστικά stealth.

Αδιαμφισβήτητα, το νέο αντιτορπιλικό Type-055 του PLAN, σε συνδυασμό με το νέο υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο YJ-XX και με τα ήδη υφιστάμενα οπλικά συστήματα που διαθέτει, θα είναι σε θέση να επεκτείνει σημαντικά την επιρροή του κινεζικού ναυτικού στον Ειρηνικό.

Πηγή: Defence Blog