Ποια είναι τα σημαντικότερα εξοπλιστικά που «πέρασε» ο Αβραμόπουλος και πόσο κοστίζουν

Οι εξοπλισμοί κοστίζουν. Στην Ελλάδα το μάθαμε καλά αυτό. Ώρα να διαπιστώσουμε πόσο κοστίζει και το service τους! Ειδικά όταν όσοι υπεγραφαν αφειδώς εξοπλιστικά συμβόλαια παρέβλεπαν να εξασφαλίσουν και την τεχνική υποστήριξη των όπλων που μας έβαζαν να αγοράσουμε τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειαζόμασταν.

Ο ΥΕΘΑ και μελλοντικός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πέρασε από τη Βουλή ένα “εξοπλιστικό πρόγραμμα συντήρησης οπλικών συστημάτων” μαμούθ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κοστολογεί στα 2 δις και επεσήμανε ότι σε περίπτωση που κυβερνήσει δεν δεσμεύεται απ΄ αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι δραματική. Και όχι μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων τα οποία απ΄ ότι φαίνεται υπάρχουν! Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι για κανένα από τα πανάκριβα οπλικά συστήματα που είχαμε αγοράσει δεν υπήρχε συμφωνία τεχνικής υποστήριξης,με αποτέλεσμα τα περισσότερα να έχουν απαξιωθεί.

Τελευταίο χαρακηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των μεταγωγικών αεροσκαφών από την Ιταλία, των C 27. Είχαμε παραγγείλει 12 , παραλάβαμε οκτώ πετάει …ένα! Αποτέλεσμα να συμφωνήσουμε να μην παραλάβουμε τα τελευταία τέσσερα με αντάλλαγμα να εξασφαλιστεί μ΄ ένα πακέτο ανταλλακτικών και συντήρησης η πτήση των τεσσάρων!!! Πόσο συμφέρουσα ήταν η συμφωνία είναι συζητήσιμο.

Έτσι ο Αβραμόπουλος αποφάσισε να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος τεχνικής υποστήριξης συνολικά. Προέτρεψε τα Γενικά Επιτελεία να πάψουν να εχουν “φοβία υπογραφής” . Ένας μακρύς κατάλογος με 42 προγράμματα προέκυψε. Κι εκτός από μακρύς είναι και “τσουχτερός”.

Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα και για λόγους τιμής αλλά και για άλλους λόγους;

Πυρομαχικά αρμάτων μάχης Leoprad:
Έχουμε πράγματι από τα καλύτερα άρματα του κόσμου κι ας είχαν κάποιες ρωγμές! Η αγορά από τους Γερμανούς της KMW που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ο Θωμάς Λιακουνάκος πολυσυζητημένη. Μόνο που τ΄ άρματα τα αγοράσαμε…χωρίς πυρομαχικά. Λεπτομέρειες! Ανάμεσα στα προγράμματα που πέρασε ο Αβραμόπουλος είναι και η προμήθεια 37.000 βλημάτων . Κόστος ; 150.000 εκατομμύρια ευρώ. Θα εμπλακούν και πόσο τα ΕΑΣ; Άγνωστο

Αναβάθμιση φρεγατών MEKO

Αν και κάποιοι στην Αθήνα για δικούς τους λόγους ονειρεύονται ακόμη τις γαλλικές φρεγάτες Fremm,που όμως κοστίζουν δις, το ΠΝ “καίγεται” για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO. Θα γίνει με κόστος 400 εκατομμυρίων και σε βάθος χρόνου. Μέχρι το 2029.

Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Το 2009 με μια ακατανόητη απόφαση η τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και το ΓΕΝ είχαν συμφωνήσει στην καθήλωση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion. Τα αεροσκάφη είχαν ακόμη ώρες πτήσης αλλά κάποιοι πίστευαν ότι μπορούμε να αγοράσουμε καινούργια. Η κρίση γκρέμισε τα ονειρα και η Ελλάδα που υποτίθεται θέλει να καθορίσει και να ανκηρύξει ΑΟΖ έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας . Απίθανα πράγματα. Τώρα προχωράμε στην αναβάθμιση των P 3 Orion με κόστος περίπου 350 εκατομμύρια. Θα την κάνει η Lockheed Martin στην ΕΑΒ.

Ελικόπτερα NH 90

Από την παραγγελία των 20 έχουμε παραλάβει με πολύχρονη καθυστέρηση τα εννέα. Αντί να “τιμωρήσουμε” την κατασκευαστρια εταιρεία θα της δώσουμε και 75,5 εκατομμύια για την υποστήριξή τους.

Αντιαρματικά Kornet

Ρωσικά αντιαρματικά. Τα προωθούσε στην Ελλάδα ο Δαφέρμος το όνομα του οποίου είχε εμπλέξει στην υπόθεση με τις μίζες ο Κάντας. Αγοράζουμε κι άλλα προς 9,8 εκατομμύρια.

Κατά τα λοιπά:

Για αναβάθμιση και εξοπλισμό με πυραύλους και ρουκέτες των MLRS θα δώσουμε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.Το ίδιο και για συστήματα επικοινωνίας του ΠΝ τα οποία παίρνει η Intracom. Λεφτά θα πέσουν και για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Τ 6, τα οποία αγοράστηκαν αλλά…δεν πετάνε. Κι από τα 45 τελικά θα πετάξουν μόνο το 20. Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα 25 παραμένει άγνωστο.

Συνολικά το 25% των χρημάτων του πακέτου που παρουσιάστηκε στη Βουλή αφορά σε συντήρηση και αγορά ανταλλακτικών.

Οι αμαρτίες του παρελθόντος δυστυχώς ήρθε η ώρα να πληρωθούν. Και πληρώνονται ακριβά.

Διαβάστε ακόμη:

«Πακέτο» 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων «πέρασε» από τη Βουλή!


Φοβούνται «εξοπλιστικά σκάνδαλα» α λα Ελλάδα στην Τουρκία!

Μεσοπρόθεσμο αφοπλισμού της Ελλάδας μέχρι το 2019! Απαιτείται εθνικό σχέδιο εξοπλισμών