Πολεμική Αεροπορία: Παρουσίαση των δυνατοτήτων του C-130J Super Hercules από τη Lockheed Martin

Επιτελείς από την Πολεμική Αεροπορία ενημερώθηκαν σχετικά με τις δυνατότητες του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Super Hercules από στελέχη της Lockheed Martin.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Lockheed Martin», κ. Timothy German (Director, Global Pursuits), κ. Lawrence Gallogly (Director Business Development), κ. Tim Brackin (International Business Development), κ. Ron Clifton (Air Mobility Improvements and Derivatives) και κ. Χρήστο Νικολάου (Director, Business Development Initiatives), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ καθώς και της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των αεροσκαφών C-130J που κατασκευάζει η εταιρεία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, αν και η Ελλάδα προσανατολίζεται στην αγορά τουλάχιστον έξι αεροσκαφών C-130J, της τελευταίας εκδοχής του αμερικανικού μεταγωγικού, καθώς ο ελληνικός στόλος αντιμετωπίζει καιρό τώρα προβλήματα, το πολύ υψηλό κόστος των καινούργιων μεταφορικών αποτελεί αναστελτικό παράγοντα για το αεροπορικό επιτελείο.

Όπως έχει αναφέρει και το OnAlert, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων μεταγωγικών, το ΓΕΑ έχει εξετάσει και το C-390 Millenium της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, το οποίο πιθανότατα θα έχει χαμηλότερο κόστος από τα αμερικανικά.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες στα εξοπλιστικά, και η απόκτηση νέων μεταγωγικών φαίνεται να είναι ένα από τα προγράμματα που προσωρινά «παγώνουν».