Πολεμική Αεροπορία: Στο «στόχαστρο» οι πύραυλοι AGM-158 JASSM – Παρουσίαση από την Lockheed Martin στο ΓΕΑ

Η Πολεμική Αεροπορία θέλει να εξοπλίσει τα μαχητικά της αεροσκάφη με τους πανίσχυρους πυραύλους AGM-158 JASSM και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ, αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας «Lockheed Martin», κ. Lawrence Pravecek (International Business Development Sr. Mgr), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), των πυραύλων AGM-158 JASSM και των IRST Sensor System που κατασκευάζει εταιρεία.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει εκφράσει ακόμη δύο φορές στο παρελθόν το ενδιαφέρον της για την αποδέσμευση του συγκεκριμένου όπλου, όμως η απάντηση ήταν αρνητική, όπως έχει γράψει το Onalert.gr. Πλέον, στο ερώτημα παραχώρησης των πανίσχυρων JASSM, οι Αμερικανοί, αν και ακόμη δεν έχουν δώσει απάντηση, φαίνονται πιο θετικοί.

Οι AGM-158 JASSM θεωρούνται ένα από τα ισχυρότερα Stand Off όπλα τα οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της η USAF, καθώς πρόκειται για ένα πανίσχυρο στρατηγικό όπλο μεγάλης εμβέλειας με πολύ υψηλή ακρίβεια και καταστροφική δυνατότητα. Με βάρος 1.200 κιλά και πολεμική κεφαλή 450 κιλών διαθέτουν βεληνεκές που αγγίζει τα 370 μίλια. Έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει τον JASSM για ελάχιστες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Πολωνία, η Φινλανδία ενώ ήδη έχει εγκριθεί η πώληση του σε Ιαπωνία, Ολλανδία και Γερμανία. Οι JASSM μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ελληνικά F-16 Viper, αλλά και τα μελλοντικά F-35, με το κατάλληλο λογισμικό.