Πολεμικό Ναυτικό: Κοινοπραξία TKMS και Thales για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO 200

Η Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) ανακοίνωσε σήμερα ότι «ενώνει τις δυνάμεις της» με την Thales για να προχωρήσουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Τέσσερις φρεγάτες MEKO 200 βρίσκονται σε υπηρεσία με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής του στόλου, το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να αναθέσει έναν ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (mid-life upgrade). Για το πρόγραμμα αυτό προσεγγίστηκαν οι αρχικοί κατασκευαστές, η Thyssenkrupp Marine Systems και η Thales», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Thales και η Thyssenkrupp Marine Systems ένωσαν τώρα τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν μια κοινοπραξία για το προγραμματισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Η συμφωνία κοινοπραξίας υπεγράφη και από τους δύο εταίρους στις 12 Δεκεμβρίου 2023», προστίθεται.

«Ως μέρος της κοινοπραξίας, η Thyssenkrupp Marine Systems θα είναι υπεύθυνη για τον εκσυγχρονισμό της πλατφόρμας του πλοίου και τα συστήματα επικοινωνίας. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να ανατεθεί υπεργολαβία στην Hagenuk Marinekommunikation, θυγατρική της ATLAS ELEKTRONIK. Η Thales με τη σειρά της θα παρέχει το σύστημα μάχης TACTICOS, για τις φρεγάτες MEKO 200 και θα αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου».

«Η Thyssenkrupp Marine Systems θα αναθέσει με υπεργολαβία τις τροποποιήσεις της πλατφόρμας του πλοίου σε ένα τοπικό ελληνικό ναυπηγείο. Η κοινοπραξία θα έχει αποκλειστική επαφή με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αναμένεται ότι η παραγγελία θα παραληφθεί μέσα στο 2024», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.