Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πυρομαχικά διασποράς είναι «αρκετά αποτελεσματικά» στο πεδίο της μάχης [vids]

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη τα πυρομαχικά διασποράς στο πεδίο της μάχης «αρκετά αποτελεσματικά» και έχουν ήδη επιπτώσεις στις ρωσικές δυνάμεις, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

«Λάβαμε κάποια αρχικά σχόλια από τους Ουκρανούς και τα χρησιμοποιούν αρκετά αποτελεσματικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι τα πυρομαχικά διασποράς έχουν αντίκτυπο στους ρωσικούς αμυντικούς σχηματισμούς και τους ελιγμούς.

Το Πεντάγωνο πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε ότι θα έστελνε στην Ουκρανία «εκατοντάδες χιλιάδες» πυρομαχικά διασποράς γνωστά ως Βελτιωμένα Συμβατικά Πυρομαχικά Διπλού Σκοπού (DPICM). Είναι πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών που περιέχουν μεμονωμένα υποπυρομαχικά ή βόμβες.

Τα DPICM παρέχονται για δύο βασικούς λόγους, όπως εξηγεί το Πεντάγωνο. Πρώτον, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο απόθεμα και η παροχή μερικών στην Ουκρανία δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις προμήθειες όπως οι δωρεές άλλων εξοπλισμών που εξαντλούν τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Ο άλλος κύριος λόγος είναι ότι οι βόμβες διασκορπίζονται σε μια ευρεία περιοχή, κάτι που θα βοηθούσε την Ουκρανία στην αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει, ώστε να νικήσει τον τεράστιο όγκο οχυρώσεων και χαρακωμάτων που έχει δημιουργήσει η Ρωσία κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Ουκρανικά και ρωσικά κανάλια στο Telegram έχουν καταγράψει τις πρώτες χρήσεις των πυρομαχικών διασποράς DPICM στο πεδίο της μάχης.

«Ο εχθρός άρχισε να χρησιμοποιεί μαζικά πυρομαχικά διασποράς στα μέτωπα της Ζαπορίζια και του Μπαχμούτ», ανέφερε ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram. «Το βίντεο δείχνει τον βομβαρδισμό των θέσεων μας με πυρομαχικά διασποράς στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο εχθρός τις χρησιμοποιεί ενεργά κοντά στο Μπαχμούτ και στο νότιο Ντόνετσκ».

Με πληροφορίες από: The Drive