Politico: Δίνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία κάποια όπλα στα κρυφά;

Φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα από όσα ανακοίνωσε δημόσια η κυβέρνηση, γράφουν στο Politico οι Alexander Ward, Lee Hudson και Paul McLeary.

Την Παρασκευή, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι οι ΗΠΑ προμήθευαν αθόρυβα τους Ουκρανούς με προηγμένους πυραύλους HARM (High-speed Anti-radiation missiles) – που χρησιμοποιούνται για τη στόχευση συστημάτων ραντάρ – εδώ και αρκετό καιρό.

«Όταν ανακοινώσαμε για πρώτη φορά την αρχική παροχή πυραύλων HARM, ο τρόπος που το χαρακτηρίσαμε στην ανακοίνωση δεν ήταν συγκεκριμένος. Περιγράψαμε ότι παρέχουμε την ικανότητα αντιμετώπισης των εχθρικών ραντάρ», είπε ο αξιωματούχος.

Δύο μέρες αργότερα, το Yahoo!News δημοσίευσε μια είδηση ​​που υποστήριζε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία δεν ήταν αποτέλεσμα ομάδων ειδικών επιχειρήσεων που μετέφεραν εκρηκτικά, όπως υπονοεί η Ουκρανία.

Αντίθετα, οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα επιδρομών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, είπαν πρώην ειδικοί χειριστές των ΗΠΑ στους Michael Weiss και James Rushton, συνεχίζει το Politico.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές για να χτυπήσει την αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία, σημείωσαν οι Αμερικανοί χειριστές – τουλάχιστον όχι με τους πυραύλους που η Αμερική και οι εταίροι της λένε δημόσια ότι μετέφεραν.

Μια πιθανότητα, σύμφωνα με τους Weiss και Rushton, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει κρυφά το τακτικό πυραυλικό σύστημα του Στρατού ATACMS (Army Tactical Missile System) στην Ουκρανία.

Εάν αληθεύει – και δεν είναι σαφές ότι αληθεύει – αυτό θα ήταν αντίθετο με όσα έχει πει δημόσια η διοίκηση. Τον Ιούλιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στο Aspen Security Forum ότι η αποστολή αυτών των πυραύλων θα προκαλούσε περαιτέρω τη Ρωσία και ενδεχομένως θα υποκινούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίσως να είμαστε υπερβολικοί, σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου στο Politico. Αλλά σήμερα, δύο άτομα που γνωρίζουν το παρασκήνιο, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν πυρομαχικά ακριβείας Excalibur στο πακέτο όπλων της 19ης Αυγούστου, παρόλο που η κυβέρνηση δεν τα ανακοίνωσε δημόσια.

Επιπλέον, ένα έγγραφο που εστάλη από τη διοίκηση την Παρασκευή στους νομοθέτες και το οποίο είδαν οι συντάκτες του άρθρου, παραθέτει τι περιείχε το τελευταίο πακέτο 775 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας ότι αυτό που πηγαίνει στην Ουκρανία δεν «περιορίζεται» σε αυτό που εμφανίζεται στην ειδοποίηση.

Παραδεχόμαστε ότι όλα αυτά είναι εικασίες, λένε οι Alexander Ward, Lee Hudson και Paul McLeary. Κανένα μέλος της διοίκησης δεν επιβεβαίωσε ή έστω άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχαν μυστικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν υπήρχαν, υπάρχει μικρή έως καθόλου πιθανότητα να μοιραστούν μαζί μας μια απόρρητη απόφαση.

Αλλά αν υπάρχει κάτι στη θεωρία των μυστικών όπλων, ορισμένοι ειδικοί θα υποστήριζαν την πιο ήσυχη προσέγγιση.

«Είναι ευχάριστο που η διοίκηση φαίνεται να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερα όσον αφορά τις μεταφορές όπλων. Αυτό είναι καλό γιατί δίνει στους Ρώσους λίγη αβεβαιότητα για το τι κάνουμε», δήλωσε ο Tom Karako του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Οι ψίθυροι για το ότι οι ΗΠΑ δίνουν στην Ουκρανία περισσότερα από όσα ανακοινώνουν, απλώς αυξάνονται, δεν σβήνουν. Θα παραμείνουμε σε αυτό για να δούμε αν είναι μέρος του μύλου των φημών στην πρωτεύουσα ή υπάρχει πράγματι κάτι σε αυτό, καταλήγουν οι αρθρογράφοι.

Πηγή: Politico /  ALEXANDER WARD, LEE HUDSON and PAUL MCLEARY