Πολωνία: Στέλνει δέκα ακόμη Leopard 2 στην Ουκρανία – Διαψεύδει την άφιξη των Patriot

Η Πολωνία θα στείλει άλλα δέκα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζτσακ.

«Τέσσερα (άρματα μάχης) βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, άλλα δέκα θα πάνε στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο Μπλάζτσακ σε συνέντευξη Τύπου. Η Πολωνία έχει υποσχεθεί να στείλει στην Ουκρανία συνολικά 14 άρματα μάχης Leopard 2.

Ο Μπλάζτσακ βρίσκεται καθ’ οδόν για μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Στοκχόλμη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με θέμα συζήτησης την ασφάλεια της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Είναι προγραμματισμένο να έχουμε συνομιλίες με τον Μπόρις Πιστόριους, τον Γερμανό υπουργό Άμυνας. Το βασικό θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για τα άρματα μάχης Leopard», είπε ο Μπλάζτσακ.

Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί πρωτίστως από τη γερμανική βιομηχανία όπλων και η Πολωνία είναι επίσης έτοιμη να παραγάγει τέτοια εξαρτήματα, πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν κόμβο στην Πολωνία, ο οποίος θα ασχολείται με την επισκευή των αρμάτων μάχης Leopard που παραδίδονται στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Πολωνός υπουργός.

Δεν έχουν φτάσει ακόμα τα Patriot στην Ουκρανία 

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δεν είπε ότι τα συστήματα αεράμυνας Patriot είχαν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία και τέτοιες αναφορές οφείλονται σε μεταφραστικό λάθος, ξεκαθάρισε το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική καθημερινή εφημερίδα La Razon, ο Μπλάζτσακ είπε ότι η θετική απόφαση για τη μεταφορά συστημάτων αεράμυνας Patriot στο Κίεβο ελήφθη χάρη στις προσπάθειες της Πολωνίας, ανέφερε το πρακτορείο.

«Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζτσακ ήθελε απλώς να επισημάνει ότι η απόφαση για τη μεταφορά της πυροβολαρχίας Patriot ελήφθη χάρη στις προσπάθειες της Πολωνίας», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναμένεται να παραλάβουν τα συστήματα αεράμυνας Patriot και SAMP-T μόνο μετά τον Απρίλιο του 2023.

Mε πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, Ukrinform / Φωτογραφία αρχείου Reuters